Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο πετούσε πάνω τη Νότια Καρολίνα κατέρριψαν λίγο πριν τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) οι ΗΠΑ.

Την κατάρριψη του μπαλονιού επιβεβαίωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

«Αφού χτυπήθηκε, το μπαλόνι άρχισε να πέφτει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο φωτορεπόρτερ και λίγα λεπτά αργότερα την κατάρριψη του μπαλονιού επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο.

«Οι ΗΠΑ κατέρριψαν απόψε το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε εδώ και πολλές ημέρες στον εναέριο χώρο τους», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην ”απαράδεκτη παραβίαση” της αμερικανικής κυριαρχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτήν.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

«Το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες»

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Στα πλάνα που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται το μπαλόνι να χάνει ύψος και να πέφτει κατακόρυφα.

Λίγο νωρίτερα, είχε κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή και είχαν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τρία αεροδρόμια της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι και οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν κανονικά.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον εξέταζε το ενδεχόμενο να το καταρρίψει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψή του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.