Επτά αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο Περού, έπειτα από ενέδρα σε κοιλάδα όπου καλλιεργείται κοκαΐνη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Η επίθεση διαπράχθηκε στην επαρχία Λα Κονβενσιόν, στον νομό Κούσκο, σε περιοχή που είναι γνωστή με το ακρώνυμο VRAEM (Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro, «κοιλάδα των ποταμών Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο»).

Δυνάμεις του στρατού εμπλέκονται εκεί για δεκαετίες σε συγκρούσεις με διακινητές ναρκωτικών και εναπομείναντες αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού.

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια των αδελφών μας αστυνομικών που έπεσαν σε ενέδρα ενώ κυκλοφορούσαν με αστυνομικό όχημα στην πόλη Νατιβιδάδ στη VRAEM», όπου «επτά αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και ένας επέζησε», ανέφερε μέσω Twitter η αστυνομία του Περού.

Στην κοιλάδα εκτιμάται πως παράγεται το 75% της κοκαΐνης που εξάγεται από τη χώρα.

Οι αρχές δεν ανέφεραν ρητώς ποιοι θεωρούν πως έστησαν την ενέδρα, πάντως στην περιοχή δρουν δίκτυα διακινητών ναρκωτικών που λένε πως συνεργάζονται με εναπομείναντες αντάρτες.

Κατά δημοσιεύματα στον περουβιανό Τύπο, οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ριπές αυτομάτων τουφεκιών μεγάλου βεληνεκούς.

Τον Αύγουστο του 2022, ο στρατός ανακοίνωνε πως τραυμάτισε σοβαρά τον αρχηγό του Φωτεινού Μονοπατιού, τον Βίκτορ Κίσπε Παλομίνο, ή «σύντροφο Χοσέ», κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον «στρατοπέδων τρομοκρατών».

Τον Ιανουάριο του 2021, ο στρατός ανακοίνωνε τον θάνατο του δεύτερου τη τάξει στο Φωτεινό Μονοπάτι, του «συντρόφου Ραούλ», από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στο Περού, αδελφό του «συντρόφου Χοσέ».

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες του Φωτεινού Μονοπατιού έχουν είτε σκοτωθεί ή φυλακιστεί, ωστόσο οι αρχές επισημαίνουν πως συνεχίζουν να δρουν περίπου 350 μέλη της μαοϊστικής οργάνωσης ανταρτών σε ορεινές περιοχές, ανάμεσά τους 80 οπλισμένοι μαχητές.

Το Φωτεινό Μονοπάτι —το όνομά του είναι μέρος αποφθέγματος του μαρξιστή διανοούμενου Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι (1894-1930), ιδρυτή του Περουβιανού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1928— διεξήγαγε για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του στρατού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ο απολογισμός της ένοπλης σύρραξης αυτής ήταν τουλάχιστον 69.000 νεκροί και αγνοούμενοι.