Ρώσοι γιατροί έστειλαν επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν και του ζήτησαν να δώσει εντολή, ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη στον σφοδρό επικριτή του Κρεμλίνου και του Ρώσου προέδρου Αλεξέι Ναβάλνι.

Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύθηκε στη σελίδα του ιατρού Αλεξάντρ Βανιουκόφ στο Facebook και στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Meduza, ενώ αναφέρεται ότι οι συνθήκες κράτησης και η εξωτερική όψη του Αλεξέι Ναβάλνι προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τη ζωή και την υγεία του.

Η άρνηση των εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ρωσικών Φυλακών να παραδώσουν στον κρατούμενο πολιτικό της αντιπολίτευσης φάρμακα, απειλεί άμεσα την υγεία και τη ζωή του Ρώσου πολίτη Αλεξέι Ναβάλνι.

«Από ιατρικής απόψεως είναι προφανές ότι ο Αλεξέι δεν έχει την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη σε επαρκή βαθμό, ενώ η κράτησή του στην απομόνωση αντενδείκνυται εντελώς για την κατάστασή του.

Απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι , απαιτούμε να σταματήσουν να βάζουν τον Αλεξέι στην απομόνωση, απαιτούμε να έχει πρόσβαση σε πολιτικούς γιατρούς και με την ύπαρξη ενδείξεων, να νοσηλευθεί σε κανονικό νοσοκομείο για να υποβληθεί σε πλήρεις εξετάσεις και θεραπεία» αναφέρεται στην επιστολή. Παράλληλα οι γιατροί στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους κρατούμενους.

Την επιστολή υπέγραψαν 36 γιατροί, οι περισσότεροι από τη Μόσχα.