Μία νεαρή γυναίκα της οποίας ο μισθός εκτινάχθηκε από 28.000 δολάρια σε 158.000 δολάρια σε μόλις τέσσερα χρόνια, αποκάλυψε πώς κατάφερε να πετύχει την αξιοσημείωτη αύξηση του μισθού της. Η αναλύτρια δεδομένων Charlotte Chaze, της οποίας η εταιρεία Break Into Tech εξειδικεύεται στο να διδάσκει σε άλλους το πώς να αποκτήσουν τη δουλειά των ονείρων τους, μοιράστηκε ένα βίντεο στο TikTok που εξηγεί το πώς τα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, ξεκινώντας τη δουλειά της από το «υπόγειο» ενός ερευνητικού εργαστηρίου στο να κερδίζει 6ψηφιο μισθό ως αναλύτρια στην αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T.

Στο βίντεο – που έκτοτε έγινε viral στην πλατφόρμα, με σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές και περισσότερα από 76.000 likes – η 31χρονη θυμάται ότι κέρδιζε μόλις 28.000 δολάρια το χρόνο όταν ξεκίνησε την καριέρα της «ως βιοϊατρική ερευνήτρια, σε ένα υπόγειο εργαστήριο που δεν είχε παράθυρα». «Δούλευα πολλές ώρες, η εργασία μου δεν ήταν πολύ ικανοποιητική και προφανώς, η αμοιβή δεν ήταν πολύ μεγάλη», είπε ο Chaze.

«Το 2018, αποφάσισα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω και άρχισα να ψάχνω για νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και για όσες δεν είχα τα προσόντα, και κατέληξα να βρίσκομαι σε μία από αυτές – σε έναν συνεργάτη ανάλυσης δεδομένων, σε μια εταιρεία συμβούλων», είπε.

@charlottechaze

#answer to @rattledbyreddit the rumors are true… if you’re in a 1 or 2 year contract it might be harder or sometimes not possible to get a cheaper rate but otherwise it’s worth a shot! #secret #savemoney #moneysavingtips #budget #budgeting #discount secret for how to decrease your monthly spending

♬ original sound – Charlotte | Break Into Tech

Ενώ κέρδιζε περισσότερα χρήματα – φτάνοντας ο μισθός στις 70.000 δολάρια ετησίως, η Chaze είπε ότι δεν ήταν ικανοποιημένη, περνώντας τις περισσότερες ώρες εργασίας της δουλεύοντας σε έγγραφα Excel και παρουσιάσεις PowerPoint. Έτσι αποφάσισε να αναπτύξει την τεχνογνωσία της, μαθαίνοντας πώς να αποκρυπτογραφεί μια γλώσσα προγραμματισμού, κάτι που τελικά τη βοήθησε να πετύχει καλύτερη δουλειά.

«Έκανα ξανά αίτηση σε διάφορες εταιρείες για τις οποίες δεν είχα τα προσόντα και κατέληξα να βρω δουλειά ως αναλύτρια δεδομένων στην Comcast. Από τη συγκεκριμένη δουλειά έβγαζα 90.000 δολάρια ετησίως και ο λόγος που την απέκτησα ήταν επειδή δίδαξα τον εαυτό μου [Structured Query Language] μέσα σε μερικές εβδομάδες χρησιμοποιώντας έναν ιστότοπο που ονομάζεται Khan Academy», είπε ο Chaze.

@charlottechaze

It’s not supposed to be easy when you learn something new, whether it’s a new board game or a new skill like SQL. Go easy on yourself! Step away if you need to and come back when you’re ready. #breakintotech #learnsql #dataanalytics #khanacademy #sql #techjobs #career #educational #learn

♬ ITS BEEN 20 SECONDS – Jimmys Got Jokes

«Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τους μίλησα για το SQL που είχα κάνει και τελικά μου προσέφεραν τη θέση». Μετά από 18 μήνες στη θέση, η Chaze είπε ότι προήχθη σε διευθύντρια αναλυτών – αυξάνοντας τον ετήσιο μισθό της στα 104.000 δολάρια. Ένα χρόνο αργότερα, έλαβε μια πρόταση εργασίας από την AT&T. «Ένας υπάλληλος από το τμήμα προσωπικού της AT&T επικοινώνησε μαζί μου για μια δουλειά που θα με πλήρωνε 158.000 δολάρια», υπογράμμισε.

«Πέρασα από τη διαδικασία της συνέντευξης και τελικά πήρα τη θέση τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έκανα αίτηση για δουλειές για τις οποίες δεν ένιωθα ότι ήμουν κατάλληλη, αλλά ήξερα ότι μπορούσα να ανταπεξέλθω. «Και το πιο σημαντικό, δίδαξα στον εαυτό μου ανάλυση δεδομένων στο διαδίκτυο» τόνισε.

Σε ένα βίντεο που ανέβασε λίγο αργότερα, η Chaze μοιράστηκε μερικές ακόμη συμβουλές – λέγοντας ότι οι άνθρωποι συχνά δεν πουλάνε τον εαυτό τους όταν κάνουν αίτηση για δουλειά». «Οποιαδήποτε εμπειρία έχετε μπορεί να είναι σχετική εμπειρία. Πρέπει απλώς να επαναπροσδιορίσεις την προοπτική σου», σημείωσε. «Σχεδόν ο καθένας μπορεί να το κάνει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μάθετε δεξιότητες μέσω του διαδίκτυο. Μπορείτε να το κάνετε ακόμη και δωρεάν. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα δεν έχουν πτυχία, δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία σε ρόλους τεχνολογίας. Έμαθαν μόνοι τους τις δεξιότητες και τα κατάφεραν όπως και εγώ».