Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε να εξετάσει για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια την απαγόρευση των επιθετικών όπλων και όχι γενικά όλων των όπλων στις ΗΠΑ. Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε αρκετές Πολιτείες και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν επιθετικά όπλα.

«Είναι εξαιρετικά τρομακτικό και ανησυχητικό ότι ένα όπλο που κατασκευάστηκε ως πολεμικό βρίσκεται στα χέρια 18χρονων», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, αναφερόμενος στην ηλικία του μακελάρη του Ουβάλντε, ο οποίος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες μέσα σε ένα δημοτικό σχολείο στο Τέξας, στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής, της οποίας προεδρεύει ο Νάντλερ, θα ψηφίσει την Τετάρτη μια πρόταση για την απαγόρευση αυτού του είδους των όπλων. Εάν εγκριθεί το μέτρο, η πρόταση θα παραπεμφθεί στη συνέχεια στην ολομέλεια της Βουλής, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται πάντως ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Γερουσία, όπου χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Το 1994 το Κογκρέσο είχε εγκρίνει έναν νόμο που απαγόρευσε για δέκα χρόνια την πώληση επιθετικών τυφεκίων και ορισμένων γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας. Ο νόμος αυτός έληξε το 2004, δεν ανανεώθηκε και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν, κυρίως μεταξύ των νέων.

Τι είναι τα επιθετικά όπλα

Τα επιθετικά όπλα είναι τα τυφέκια (assault rifles) και όχι όλα τα είδη πυροβόλων όπλων. Με βάση την νομοθεσία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, η πρόσβαση στα τυφέκια είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με άλλα πιο επιθετικά είδη όπλων (sub machine guns παραδείγματος χάριν).

Έτσι, οι νέοι περιορισμοί δεν στοχεύουν την πλήρη απαγόρευση των πυροβόλων όπλων, αλλά εκείνων που έχουν φτιαχτεί για καθαρά επιθετική χρήση -δηλαδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δραστηριότητες όπως το κυνήγι ή είναι ιδιαίτερα δύσκολο- και έχει αποδειχτεί ότι χρησιμοποιούνται σε μακελειά, εξαιτίας της αποτελεσματικότητας τους.

Όπλα
Όπλο που μπορεί να απαγορευτεί, αν περάσει τελικά η απαγόρευση για τα επιθετικά όπλα

Μάλιστα, βασικό χαρακτηριστικό των επιθετικών όπλων για τα οποία υπάρχει έντονη επίκριση, είναι ότι μπορούν να ρίξουν κατά ριπάς, δηλαδή πολλές σφαίρες ταυτόχρονα, οπότε αυξάνονται τα πιθανά θύματα σε περίπτωση μιας επίθεσης.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην απαγόρευση τους, γιατί μπορεί μεν να γίνεται περιορισμένη χρήση τους, όμως πουλάνε σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα σε τοπικές οικονομίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για βαριές οικονομικές επιπτώσεις, σε περίπτωση απαγόρευσης τους.

Όπλο
Όπλο που δεν θα απαγορευτεί, αν περάσει η παραπάνω πρόταση