Η προοπτική της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε μια σύντομη συζήτηση με τον ομόλογό του της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, σημείωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα, ο Χααβίστο, μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η Φινλανδία θα ξεκαθαρίσει τη στάση της και τα επόμενα βήματά της σχετικά με το ενδεχόμενο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειώσουμε, ωστόσο, πως αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τα γκάλοπ στη Φινλανδία δείχνουν μια μεγάλη αλλαγή στην κοινή γνώμη των κατοίκων της χώρας. Πλέον, η πλειονότητα των Φινλανδών υποστηρίζουν την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ντμίτρι Πεσκόφ μίλησε στο βρετανικό δίκτυο Sky News και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Μόσχα θα πρέπει «να αποκαταστήσει τις ισορροπίες».

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε επίσης πως αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, «θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγα μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας».

Ωστόσο, τόνισε, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Υπενθυμίζεται, πως στις 25 Φεβρουαρίου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απείλησε Σουηδία και Φινλανδία για τυχόν ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «αν δοκιμάσουν να ενταχθούν, θα υπάρξουν συνέπειες».