Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες Πέμπτη (31/3) πως η κυβέρνησή του έχει «ενδείξεις» πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «απέπεμψε ή έθεσε σε κατ’ οίκον κράτηση ορισμένους συμβούλους του», αν και αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν «ατράνταχτες αποδείξεις» γι’ αυτό.

Δήλωσε ακόμη πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μοιάζει απομονωμένος».

Όμως ταυτόχρονα ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως υπάρχει «πολλή σεναριολογία» γύρω από τον ρώσο ομόλογό του και εκτίμησε πως ίσως δεν πρέπει να «δίνεται και πολλή βαρύτητα» στις πληροφορίες για την κατάσταση στη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις μίλησε για «πληροφορίες» από ανοικτές πηγές –με άλλα λόγια, όχι από υπηρεσίες πληροφοριών– κατά τις οποίες ρώσοι αξιωματούχοι «παραμερίστηκαν, απομακρύνθηκαν» ή τέθηκαν «σε κατ’ οίκον κράτηση».

«Έχουμε λόγους να θεωρούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν αισθάνεται πως τον παραπλάνησαν. Αν δείτε τις τελευταίες πέντε ή έξι εβδομάδες, έκανε σαφώς λάθος υπολογισμούς», είπε.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της αμερικανικής προεδρίας Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, πιο κατηγορηματική, μίλησε προχθές Τετάρτη περί «μόνιμων εντάσεων» ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο και στρατηγούς του.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος είπε χθες πως αντιμετωπίζει με «σκεπτικισμό» τις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από περιοχές της Ουκρανίας και επικεντρώνεται στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ως τώρα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι (η Ρωσία) οδεύει να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Κίεβο», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από την τοποθέτησή του για την αποδέσμευση μεγάλου μέρος του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και «εγκατέλειψαν» το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, όμως «συνεχίζουμε να θεωρούμε πως πρόκειται για αναδιάταξη» δυνάμεων. «Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους, ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες, πρόσθεσε.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προβλέπει «παρατεταμένο» πόλεμο

Η επικέντρωση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εμπειροπόλεμες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, αφήνει να εννοηθεί ότι η σύρραξη θα είναι «παρατεταμένη», πως μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη, έκρινε χθες Πέμπτη (31/3) το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Αν πράγματι δίνουν την προτεραιότητα στην περιφέρεια του Ντονμπάς (…), όπου δεν είχαν πολεμήσει εδώ και οκτώ χρόνια, όπου υπάρχουν πολλοί ουκρανοί στρατιώτες, που είναι πολύ ενεργοί, αυτό μπορεί να διαρκέσει λιγάκι», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι.

«Δεν θα είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, αν και είναι ακόμη δύσκολο να ξέρουμε», πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε από την πλευρά του πως «οι Ουκρανοί ξέρουν πολύ καλά την περιοχή», υπενθυμίζοντας ότι η σύρραξη ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή διαρκεί οκτώ χρόνια.

«Επομένως παρότι (οι Ρώσοι) δίνουν την προτεραιότητα εκεί, ενισχύουν τις δυνάμεις τους και αφιερώνουν περισσότερη ενέργεια, δεν θα είναι εύκολο για αυτούς», «μπορεί να είναι πιο μακρά, πιο παρατεταμένη σύγκρουση», επέμεινε.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αποφάσισε να παρατείνει για «μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» την παραμονή 7.000 στρατιωτικής της 82ης ταξιαρχίας στην ανατολική πτέρυγα του NATO και της αεροναυτικής δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry Truman στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν κάπου 20.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη καθώς πλησίαζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποστολή η διάρκεια της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί. Σκοπός είναι να καθησυχαστούν οι χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, που φοβούνται πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στα δικά τους εδάφη.

Πιο μακροπρόθεσμα, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν με τους συμμάχους τους για την κατάλληλη «αμυντική διάταξη» στην Ευρώπη, καθώς εξαιτίας του πολέμου η κατάσταση ασφαλείας «θα αλλάξει» και «πρέπει να ανταποκριθούμε» σε αυτό.

Πέρα της απόσυρσής τους από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, οι ρωσικές δυνάμεις «εγκατέλειψαν» το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Όμως «συνεχίζουμε να θεωρούμε πως πρόκειται για αναδιάταξη» δυνάμεων, πρόσθεσε. «Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους, ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι δυνάμεις αυτές θα επανεξοπλιστούν και θα σταλούν ξανά στην Ουκρανία (…) για να συνεχίσουν να πολεμούν για αυτόν που θεωρούμε ότι είναι ο στόχος τους», δηλαδή «η ανατολική Ουκρανία», οι περιφέρειες των αυτονομιστών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, πρόσθεσε.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, κυρίως στο Κίεβο, στην Τσερνιχίβ, στην Ιζιούμ, στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στο Ντονμπάς, πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να προσπαθούν να βάλουν σε τανάλια τις μονάδες του ουκρανικού στρατού που είναι ανεπτυγμένες από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου κοντά στο Ντανιέτσκ στον νότο και το Λουγκάνσκ στα ανατολικά, ως το Ιζιούμ, βορειοδυτικά του Ντανιέτσκ.