Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Κορσική στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με συνθήματα όπως «Γαλλικό κράτος, δολοφόνος», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε τη Δευτέρα (14/3) ότι θα μεταβεί στο νησί αργότερα αυτή την εβδομάδα και θα συνομιλήσει με τους ντόπιους αξιωματούχους.

Πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως η ηρεμία, τόνισε ο Νταρμανέν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ένταση παραμένει στο γαλλικό νησί, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Μπαστιά σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ιβάν Κολονά, ένδεκα ημέρες αφού ο ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας της Κορσικής, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του νομάρχη Κλοντ Ερινιάκ, δέχθηκε επίθεση στη φυλακή.

«Liberta, Liberta!»: οι νεότεροι φορούσαν κουκούλες ενώ οι πιο μεγάλοι κρατούσαν ομπρέλες, άνθρωποι όλων των ηλικιών είχαν βγει στον δρόμο, με πολλούς διαδηλωτές να κρατούν τη σημαία της Κορσικής.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, ο αριθμός των διαδηλωτών έφτανε τις 7.000, ενώ οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας έκαναν λόγο για 10.000 ανθρώπους.

Μολότοφ και δακρυγόνα

Όταν η πορεία έφτασε μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και 200 με 300 διαδηλωτών με καλυμμένα τα πρόσωπα: δακρυγόνα και αντλίες νερού από τη μία πλευρά και βόμβες μολότοφ και πέτρες από την άλλη.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, 67 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 44 είναι αστυνομικοί.

Αφού διαλύθηκε η διαδήλωση, αργά το απόγευμα, επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και ομάδων νεαρών.

«Ταραχές σημειώνονται στην Μπαστιά από τις 16:30», ανέφερε ο εισαγγελέας Αρνό Βιορνερί «και τα βίαια επεισόδια συνεχίζονται».

Περίπου στις 17:30 πυρκαγιά ξέσπασε στην είσοδο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, με τα παράθυρα του κτιρίου να σπάνε από τις μολότοφ.

Τα επεισόδια διήρκησαν ως τις 22:30, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της νομαρχίας, η οποία κάλεσε «τους κατοίκους του κέντρου της Μπαστιά να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους».

Ο Ιβάν Κολονά, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του νομάρχη της Κορσικής Κλοντ Ερινιάκ το 1998, βρίσκεται σε κώμα αφού δέχθηκε επίθεση στις 2 Μαρτίου από έναν συγκρατούμενό του.

Έκτοτε έχουν ξεσπάσει πολλές διαδηλώσεις στο νησί, έπειτα από εκκλήσεις φοιτητών, μαθητών, αυτονομιστικών οργανώσεων και συνδικάτων.

Η επίσημη έκκληση για τη χθεσινή διαδήλωση ζητούσε «αλήθεια και δικαιοσύνη για τον Ιβάν, ελευθερία για τους πατριώτες και την αναγνώριση του λαού της Κορσικής».

«Η οργή και η αγανάκτηση εκφράζονται», δήλωσε ο Ζιλ Σιμεονί, ο αυτονομιστής πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Κορσικής και πρώην δικηγόρος του Κολονά.

«Όλος ο λαός της Κορσικής κινητοποιείται κατά της αδικίας, ζητεί να αποκαλυφθεί η αλήθεια και μια πραγματική πολιτική λύση» μεταξύ του γαλλικού κράτους και της Κορσικής, πρόσθεσε.

Στο τέλος της εβδομάδας η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα ανακοινώνοντας ότι θα μεταφερθούν σε φυλακή της Κορσικής δύο άλλα μέλη της «ομάδας Ερινιάκ».

Ο Κολονά που κρατείται σε φυλακή στην Αρλ, στη νότια Γαλλία, ζητούσε για καιρό να μεταφερθεί στην Κορσική, με τις γαλλικές αρχές να απορρίπτουν το αίτημά του καθώς θεωρείται κρατούμενος ειδικού καθεστώτος.