Συγκλονισμένη είναι η Τουρκία με έγκλημα που έγινε στην Κερασούντα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 21χρονο που δολοφόνησε την 16χρονη πρώην αρραβωνιαστικιά του. Η ιστορία της Σιλά Σεντούρκ, δε, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο και τους «γάμους παιδιών» στη γείτονα χώρα.

Η κοπέλα που αναγνωρίστηκε από τα αρχικά της, βρισκόταν στο σπίτι με την γιαγιά της που έχει προβλήματα κινητικότητας, όταν ο 21χρονος πρώην σύντροφός της τής χτύπησε την πόρτα και μετά από έναν έντονο καβγά που είχαν, της έκοψε τον λαιμό με ένα μαχαίρι και τράπηκε σε φυγή.

Ο δράστης, ονόματι Χουσεΐν Τζαν Γκιοκτσέκ, τελικά συνελήφθη κοντά στο αεροδρόμιο, την ώρα που επιχειρούσε να φύγει από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ζευγάρι γνωρίστηκε διαδικτυακά μέσω social media το 2019. Οι δυο τους έφυγαν μαζί, όταν η οικογένεια του κοριτσιού αποδοκίμασε στην αρχή τη σχέση τους. Ο 21χρονος, μάλιστα, φέρεται πέρυσι να φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος όταν η οικογένεια της κοπέλας απέσυρε τελικά την καταγγελία.

Τα δύο παιδιά τα ξαναβρήκαν και αρραβωνιάστηκαν, παρόλο που το κορίτσι ήταν κάτω από τη νόμιμη ηλικία γάμου των 18 ετών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η οικογένεια της Σιλά υπέβαλε εκ νέου καταγγελία, στην οποία έκαναν λόγο για ακραία ζήλια του του 21χρονου. Αυτή η ενέργειά τους εξόργισε τον νεαρό, ο οποίος τσακώθηκε άσχημα με την 16χρονη, πριν τη μαχαιρώσει μέχρι θανάτου.

Αντιδράσεις για τους καταναγκαστικούς γάμους

Η είδηση της στυγερής δολοφονίας προκάλεσε την αντίδραση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και πολιτικών, οι οποίοι έσπευσαν να καταδικάσουν το περιστατικό.

Κάποιοι κάλεσαν τις αρχές να τιμωρήσουν και την οικογένεια του κοριτσιού που για τον λεγόμενο καταναγκαστικό «γάμο παιδιού». Οι καταναγκαστικοί γάμοι πραγματοποιούνται ακόμα στην Τουρκία, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, αν και το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,7% το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Οι γυναικοκτονίες έχουν επίσης μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να χάνονται δεκάδες ζωές κάθε χρόνο, παρά τις αυστηρές ποινές φυλάκισης και τα περισσότερα προστατευτικά μέτρα για τις γυναίκες που υποφέρουν από κακοποίηση και επίθεση από τους συζύγους τους.