Απόγνωση υπάρχει στην Οτάβα του Καναδά, καθώς η πόλη είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, με τους φορτηγατζήδες να αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το AFP όμως, οι κάτοικοι της πόλης έχουν εξοργιστεί, γιατί η απεργία έχει δημιουργήσει οικονομικό αποκλεισμό, αλλά και θόρυβο στην πόλη που θεωρούνταν «βαρετή» και ήταν γνωστή για την ησυχία της.

«Μου έλεγαν: θα δεις, η Οτάβα είναι σαν υπνωτήριο, σε σύγκριση με το Μόντρεαλ ή το Τορόντο», σχολίασε χαμογελώντας ο Σεντρίκ Μπουαγιέ, ένας Γάλλος που εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα πριν από δύο χρόνια και ποτέ δεν φανταζόταν ότι «θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο εδώ».

Το κέντρο της πόλης είναι αποκλεισμένο από μηχανές φορτηγών, καθώς εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, αφού η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας είναι στο επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τους φορτηγατζήδες.

Διαδηλώσεις στον Καναδά

«Να κάνουμε ξανά βαρετή την Οτάβα»

Σε επιστολή του προς τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο δήμαρχος της Οτάβας Τζιμ Γουότσον περιγράφει μια «επιθετική και γεμάτη μίσος κατοχή των συνοικιών μας». «Οι άνθρωποι ζουν με το φόβο», εξήγησε, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» από τα συνεχή κορναρίσματα.

Επίσης, στα social media κάποιοι ζητούν «Να κάνουμε ξανά βαρετή την Οτάβα», παραφράζοντας το προεκλογικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του στο κίνημα των Καναδών φορτηγατζήδων, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν καταθέσει συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών της κινητοποίησης, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά.

«Έλεγαν ότι στηρίζονται από πολλούς. Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι παρά μια θορυβώδης μειοψηφία που μας κάνει να χάνουμε την υπομονή μας», είπε ο Πάτρικ Λάι, ένας 30χρονος γιατρός.

«Καταλαβαίνω από πού προέρχεται η αντίθεσή τους, όμως, εγώ ως επαγγελματίας του τομέα της υγείας, όταν λένε “έκανα την έρευνά μου” (σ.σ. για τα εμβόλια), διαισθάνομαι ότι δεν μιλάμε για τις ίδιες έρευνες», πρόσθεσε στη συνέχεια.