Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα πως μία έξαρση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

Χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές συγκρούσεις κοντά στο Ντονέτσκ ως τη χειρότερη παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της ΕΕ και άρχισε να εφαρμόζεται τον περασμένο Φεβρουάριο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Αυτή η επανάληψη των εντατικών μαχών είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα νέο σπιράλ βίας και δυστυχίας».

Κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ και υπενθύμισε πως οι ηγέτες της ΕΕ τον Μάρτιο είχαν συνδέσει τις μελλοντικές αποφάσεις τους σχετικά με την ελάφρυνση ή την σκλήρυνση των κυρώσεών τους εναντίον της Μόσχας με την εφαρμογή της συμφωνίας εκείνης.

«Οι ηγέτες έχουν κάνει μία πολύ σαφή σύνδεση των περιοριστικών μέτρων με την πλήρη εφαρμογή του Μινσνκ, αλλά έχουν επίσης πει πως παραμένουν έτοιμοι αν χρειαστεί να κάνουν και άλλα βήματα», είπε η εκπρόσωπος. «Αυτή παραμένει η θέση της ΕΕ», είπε.

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε πως διακατέχεται από «μεγάλη ανησυχία» εξαιτίας της έξαρσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση να σταματήσει μία νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

«Το λέω αυτό με μεγάλη ανησυχία και γνωρίζω πως πρέπει να προσπαθήσουμε επειγόντως να ελέγξουμε την κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο σταθερή ώστε να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι δεν θα ξεφύγει και πάλι από κάθε έλεγχο», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός. «Η εκεχειρία είναι εύθραυστη, οι βιαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πρέπει να το αποφύγουμε», επέμεινε.

Ο Στάινμαϊερ κάλεσε επίσης «όλα τα μέλη να επανέλθουν» στο πλαίσιο που όρισαν οι συμφωνίες του Μινσκ.
Από την πλευρά του ο ουκρανός ομόλογός του εκτίμησε πως οι αυτονομιστές παραβίασαν «με βάναυσο τρόπο», την εκεχειρία.

«Είχαν άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό», είπε ο Πάβλο Κλίμκιν και πρόσθεσε πως ο ουκρανικός στρατός δεν παραχώρησε ούτε ένα εκατοστό εδάφους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε από την πλευρά του για έναν άμεσο τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

«Ανησυχούμε από τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις μάχες στη Μαριίνκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ρομέν Ναντάλ σε διαδικτυακή ενημέρωση Τύπου. «Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως» πρόσθεσε.

Ο Ναντάλ κάλεσε επίσης για μία «χωρίς όρους» εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν οι εμπλεκόμενες πλευρές τον Φεβρουάριο στο Μισνκ προκειμένου να διασφαλιστεί μία ειρηνική και βιώσιμη λύση στη σύγκρουση.