Στην υλοποίηση μιας εκ των βασικών προεκλογικών τους δεσμεύσεων προχωρούν ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες, αυξάνοντας το εθνικό κατώτατο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ από τον Οκτώβριο.

Μέχρι σήμερα το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία είναι 9,82 ευρώ και θα αυξηθεί σε 10,45 ευρώ από τον Ιούλιο. Με το νέο νομοσχέδιο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τρεις μήνες μετά.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Εργασίας, Ουμπέρτους Χάιλ, εκτιμά πως 6,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από την αύξηση, η οποία θα κοστίσει στους εργοδότες 1,63 δισ. ευρώ την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επικαλείται το Reuters.

Θέλει να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζομένους από το εξωτερικό κάθε χρόνο

Στο μεταξύ, στα πλάνα του νέου κυβερνητικού συνασπισμός στη Γερμανία θέλει να προσελκύει 400.000 εξειδικευμένους εργαζομένους από το εξωτερικό κάθε χρόνο. Η ιδέα είναι πως έτσι θα αντιμετωπιστεί η δημογραφική ανισορροπία και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε τομείς «κλειδιά», προβλήματα που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού.

«Η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων έχει γίνει τόσο σοβαρή πλέον που καθυστερεί δραματικά την οικονομία μας», δήλωσε ο Κρίστιαν Ντιρ επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) μιλώντας στο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

«Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού με μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει να φτάσουμε τον στόχο των 400.000 εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Ντιρ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το FDP και οι Πράσινοι που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό όρισαν στο πλαίσιο της συμφωνίας τους την υιοθέτηση ενός συστήματος πόντων για τους εξειδικευμένους εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ και την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ προκειμένου να καταστήσουν τη χώρα πιο ελκυστική.

Το German Economic Institute εκτιμά ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περισσότερους από 300.000 ανθρώπους φέτος, καθώς οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που παίρνουν σύνταξη είναι περισσότεροι από τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί κι άλλο, ξεπερνώντας τους 650.000 το 2029, κάτι που σημαίνει ότι από τώρα και ως το 2030 θα λείπουν από τη γερμανική οικονομία συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Έπειτα από δεκαετίες χαμηλής γεννητικότητας και άνισης μετανάστευσης, το μειούμενο εργατικό δυναμικό αποτελεί και δημογραφική βόμβα για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας, καθώς λιγότεροι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν το κόστος της χρηματοδότησης περισσότερων συνταξιούχων, οι οποίοι πλέον έχουν και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.