Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ο 36χρονος Joshua G. Spellman πυροβόλησε τον επί 26 χρόνια φίλο του Andrew Dickson λόγω μίας διαφωνίας που είχαν στο Diablo II.

Στην απολογία του ο Spellman είπε ότι εκείνος, μαζί με τον φίλο του και έναν ακόμη, έπαιζαν στο ίδιο διαμέρισμα, αλλά σε ξεχωριστά δωμάτια και επικοινωνούσαν μέσω ακουστικών.

Ο Dickson φαίνεται πως αναστατώθηκε και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν ένας άλλος παίκτης μπήκε στον server τους και έκλεψε ένα πολύτιμο και σπάνιο αντικείμενο από το παιχνίδι. Όπως φαίνεται δεν είχαν κάνει private το παιχνίδι τους με τον Dickson να βρίζει και να φωνάζει στον Spellman με αποτέλεσμα να γίνει το μοιραίο.

Το βρίσιμο προς το πρόσωπο του Spellman κράτησε για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου εκείνος νεύριασε και είπε στον Dickson πως αν δεν ηρεμήσει θα τον βρει και θα τον σκοτώσει. Έτσι και έγινε. Ο Spellman είπε στους αστυνομικούς πως είχε θολώσει με τις βρισιές που άκουσε, πήρε το πιστόλι που είχε δίπλα από τον υπολογιστή του και πήγε και πυροβόλησε θανάσιμα τον φίλο του.

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε γιατί είχε πιστόλι δίπλα του, εκείνος απάντησε: «Γιατί όχι; Αυτή είναι η Αμερική».

Στην μαρτυρία του είπε ο Spellman ότι πυροβόλησε στον αέρα πριν εισβάλλει στο σπίτι του φίλου του. Ο Dickson μεταφέρθηκε έπειτα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί προσπάθησαν να τον σώσουν, αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο ανώτερος αναπληρωτής εισαγγελέας Luka Vitasovic ζήτησε να κρατηθεί ο Spellman με εγγύηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζοντας ότι «ένα φαινομενικά μικρό περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να πυροβοληθεί και να σκοτωθεί κάποιος». Ο δικαστής Snider όρισε την εγγύηση του Spellman στα 750.000 δολάρια. Τέλος, η δίκη του έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου.