Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Γερμανίας ορκίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (8/12) ο Όλαφ Σολτς, λίγη ώρα μετά την εκλογή του από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και την παραλαβή της εντολής ανάληψης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σολτς έδωσε πολιτικό όρκο και είναι ο πρώτος Καγκελάριος της Γερμανίας ο οποίος δεν είναι μέλος κάποιας Εκκλησίας.

Όλαφ Σολτς

Αυτή την ώρα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue προκειμένου να παραλάβουν την εντολή ανάληψης των καθηκόντων τους και κατόπιν θα επιστρέψουν στη Βουλή για την τελετή ορκωμοσίας τους.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η παράδοση – παραλαβή στην Καγκελαρία με την τέως, πλέον, Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και λίγο αργότερα ο κ. Σολτς θα προεδρεύσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της θητείας του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για αύριο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.

Η ταχύτατη αντίδραση της Κίνας για την εκλογή Σολτς

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη για την εκλογή του τον Όλαφ Σολτς και σημείωσε ότι η Κίνα προτίθεται να προωθήσει σε «νέο επίπεδο» τις σχέσεις με τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχέσεις Κίνας-Γερμανίας ήταν γενικά καλές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών, σε αντίθεση με αυτές μεταξύ του Πεκίνου κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες μπορεί να ήταν τεταμένες, όπως με τη Γαλλία, τη Βρετανία ή πρόσφατα τη Λιθουανία.

«Η Κίνα προτίθεται να παγιώσει και να εμβαθύνει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να διευρύνει τις επαφές και την συνεργασία σε διάφορους τομείς με τη Γερμανία», σημείωσε ο Σι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Η Άνγκελα Μέρκελ εργαζόταν πάντα για μια προσέγγιση με την Κίνα, λόγω του αδιαμφισβήτητου διπλωματικού και οικονομικού ρόλου αυτής της χώρας και της σημασίας της κινεζικής αγοράς για την γερμανική βιομηχανία.

Η ταχύτητα με την οποία ο Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον νέο καγκελάριο έρχεται σε αντίθεση με την αντιμετώπιση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στο πλαίσιο των εντάσεων με την Ουάσινγκτον, ο Κινέζος πρόεδρος είχε χρειαστεί περισσότερο από δύο εβδομάδες για να αντιδράσει στην εκλογή του στην αμερικανική προεδρία.