Η Ουγγαρία έκανε έκκληση προς τους θεσμούς της ΕΕ «να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία των χωρών μελών» στηρίζοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας με την οποία χαρακτηρίζονται ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα, όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI ο εκπρόσωπος Τύπου του, με το οποίο χαιρετίζει την απόφαση της Πολωνίας, η οποία έχει βυθίσει την ΕΕ σε μια υπαρξιακή κρίση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχη” από την απόφαση της Πολωνίας και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

Οι ακροδεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Κομισιόν για ζητήματα που αφορούν από την ελευθερία του Τύπου και την μετανάστευση μέχρι τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Τα δύο πρώην κομμουνιστικά κράτη, τα οποία εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, είναι σύμμαχοι εντός του μπλοκ και συχνά ψηφίζουν παράλληλα και υποστηρίζουν το ένα την υπόθεση του άλλου.

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες των κυβερνήσεών τους με τις Βρυξέλλες, οι πολίτες στην Πολωνία και στην Ουγγαρία εξακολουθούν να στηρίζουν την παρουσία των χωρών τους στην ΕΕ.