Επιστρατεύοντας τη βία και πυροβολώντας στον αέρα οι Ταλιμπάν διέλυσαν την Πέμπτη (30/9) μια ολιγομελή διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σύμφωνα με το AFP και όπως τόνισαν αυτόπτες μάρτυρες οι ακραίοι ισλαμιστές προσπαθούσαν με κάθε μέσο να απομακρύνουν τις έξι νεαρές διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν έξω από ένα Γυμνάσιο της ανατολικής Καμπούλ για να διεκδικήσουν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση καθώς από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.

Οι γυναίκες ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Μην σπάτε τα μολύβια μας, μην καίτε τα βιβλία μας, μην κλείνετε τα σχολεία μας» μαζί με μια φωτογραφία που έδειχνε νέα κορίτσια με χιτζάμπ (μαντίλα) μέσα σε μια σχολική αίθουσα.

Οι Ταλιμπάν τούς άρπαξαν το πανό, ενώ ένας ξένος δημοσιογράφος δέχτηκε χτύπημα από τουφέκι και του απαγορεύτηκε να βιντεοσκοπήσει.

Ένα μέλος των Ταλιμπάν πυροβόλησε μάλιστα στον αέρα με το αυτόματο όπλο του, είπαν οι δημοσιογράφοι του AFP.

Οι διαδηλώτριες, μέλη μιας ομάδας που αποκαλείται το «Αυθόρμητο Κίνημα των Ακτιβιστριών Αφγανών Γυναικών», βρήκαν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καταφύγιο μέσα στο σχολείο.

«Οι διαδηλώτριες δεν συνεργάστηκαν με τις αρχές ασφαλείας» λένε οι Ταλιμπάν

Ένα μέλος των Ταλιμπάν, ο Μαουλάουι Νασρατουλάχ, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στην Καμπούλ, είπε ότι οι διαδηλώτριες «δεν συνεργάστηκαν με τις αρχές ασφαλείας σχετικά με την διαδήλωση». «Έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν στην χώρα μας, όπως και σε κάθε χώρα. Αλλά θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώνουν τις αρχές ασφαλείας», είπε.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία έχουν πραγματοποιηθεί μεμονωμένες διαδηλώσεις με γυναίκες στην πρώτη γραμμή σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της δυτικής πόλης Χεράτ, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες.

Αλλά οι διαδηλώσεις μειώθηκαν από τότε που η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα κατά των διαδηλώσεων που δεν έχουν λάβει άδεια προειδοποιώντας όσους δεν συμμορφώνονται για “σοβαρές νομικές συνέπειες”.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που απαγορεύτηκε στα κορίτσια να πηγαίνουν στο Γυμνάσιο.

Οι Ταλιμπάν ακολουθούν μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία, που διαχωρίζει τους άνδρες από τις γυναίκες, ενώ έχουν απαγορεύσει και την πρόσβαση των γυναικών στην εργασία.

Έχουν δηλώσει ότι θέλουν να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες προτού τα κορίτσια επιστρέψουν στις τάξεις, αλλά πολλοί Αφγανοί διατηρούν επιφυλάξεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.