Την 80ή επέτειο της μαζικής σφαγής αμάχων στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ στο -κατεχόμενο από τους Ναζί- Κίεβο, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, τίμησε σήμερα, Τετάρτη (29/9) η Ουκρανία.

Ναζιστικά στρατεύματα στο Μπάμπι Γιαρ σκότωσαν σχεδόν 34.000 εβραίους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στις 29-30 Σεπτεμβρίου του 1941. Στα δύο χρόνια που ακολούθησαν, περίπου 150.000 άνθρωποι συνολικά, κυρίως Εβραίοι, αλλά και Ουκρανοί, Ρώσοι, Πολωνοί και Ρομά, σκοτώθηκαν εκεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δύο λέξεις, πίσω από τις οποίες περισσότερες από 100.000 ανθρώπινες ζωές. Δύο λέξεις, πίσω από τις οποίες εκατομμύρια ακρωτηριασμένες μοίρες. Δύο λέξεις, ακολουθούμενες από 80 χρόνια κοινού πόνου του εβραϊκού λαού και του ουκρανικού λαού. Μπάμπι Γιαρ», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δύο μικρές λέξεις που ηχούν σαν δύο πυροβολισμοί, αλλά μεταφέρουν μακροχρόνιες και τρομερές μνήμες εδώ και γενιές», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σιωπηλός, ο Ζελένσκι συμμετείχε σε τελετή κοντά στο μνημείο με την εβραϊκή επτάφωτο λυχνία που υψώθηκε προς τιμήν των θυμάτων στον τόπο της σφαγής. Λουλούδια και στεφάνια κατατέθηκαν από στρατιώτες, παιδιά και συγγενείς των νεκρών.

Ο Ζελένσκι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ουκρανίας με εβραϊκή καταγωγή, αν και δεν είναι θρησκευόμενος. Το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας του παππού του σκοτώθηκε στη διάρκεια του πολέμου.

«Ο ιμάντας του θανάτου στο Μπάμπι Γιαρ δεν σταμάτησε μέχρι την απελευθέρωση του Κιέβου από τους κατακτητές. Αυτό το κομμάτι γης του Κιέβου έγινε ένα από τα επίκεντρα του Ολοκαυτώματος στην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νόμο με τον οποίο ορίζεται ο αντισημιτισμός και καθορίζονται ποινές για αντιεβραϊκές ομιλίες μίσους.