Διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την παγερή υποδοχή που επιφύλαξαν οι Δυτικοί ηγέτες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής των 20 πιο προηγμένων χωρών (G20) στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας, εκτιμούν σήμερα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δεν παραλείπουν πάντως να επαινέσουν τον Ρώσο πρόεδρο για την «ψυχραιμία» του.

Η σύνοδος αυτή ήταν «μια επίδειξη απουσίας κοινής γλώσσας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης» σημειώνει η εφημερίδα Vedomosti στο κύριο άρθρο της. «Οι θέσεις της Ρωσίας και της Δύσης όσον αφορά την ουκρανική κρίση παραμένουν ασυμβίβαστες», συνεχίζει το άρθρο.

Για την οικονομική εφημερίδα, «οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών φάνηκαν στη σύνοδο όπως ποτέ στο παρελθόν: στο παρελθόν μπορεί να εκδηλώνονταν δια της διπλωματικής οδού, όμως πλέον επιδεικνύονται δημοσίως».

Σύμφωνα με την Kommersant «η ουκρανική κρίση άφησε σε δεύτερο πλάνο την παραδοσιακή ατζέντα της G20 και μετέτρεψε τη σύνοδο σε ένα γεωπολιτικό κλαμπ συζητήσεων». Η εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι «παρά τις πιέσεις που άσκησε η Δύση, η Μόσχα κατάφερε το σημαντικότερο πράγμα στη σύνοδο: να αποφύγει ένα ηχηρό σκάνδαλο και να συνεχίσει τον διάλογο με τους πιο αδιάλλακτους αντιπάλους της».

Οι ρωσικές εφημερίδες γράφουν εξάλλου ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέσπευσε την αναχώρησή του για να γλιτώσει τις επικρίσεις. Ο ρωσικός Τύπος υπογραμμίζει ότι η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Πούτιν ήταν «επιδεικτικά ψυχρή» έως και «εκνευριστική».

«Ο Ρώσος πρόεδρος έτυχε άσχημης υποδοχής, κακής φιλοξενίας και πολλών επικρίσεων όσον αφορά τη στάση της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ουκρανία (…) και τελικά τον έβαλαν παράμερα στη φωτογραφία» γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Izvestia. Ο ίδιος ο πρόεδρος όμως «συμπεριφέρθηκε με σπάνια ψυχραιμία», υπογραμμίζει στο άρθρο της.

Από την έναρξη της συνόδου στο Μπρίσμπαν πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι άσκησαν κριτική στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισαν μάλιστα «απειλή για τον κόσμο» που «επιδιώκει να ανασυστήσει τη χαμένη αίγλη της τσαρικής εποχής» και εμφανίζει επιθετική στάση απέναντι στις μικρότερες χώρες. Μετά τις διήμερες συνομιλίες ο Πούτιν έφυγε από τη σύνοδο πριν από όλους τους άλλους ηγέτες, χωρίς να περιμένει την έκδοση του τελικού ανακοινωθέντος.