Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αναμένεται ευρέως ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό του τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στις εκλογές αυτές θα ανανεωθούν οι 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και όλες (435) οι έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη έδειξε ότι το 46% των Αμερικανών θα ψήφιζε τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για τη Γερουσία και μόνο το 33% θα επέλεγε τους Δημοκρατικούς ενώ δύο στους δέκα (20%) παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι.

Όσον αφορά τη Βουλή, οι μισοί ψηφοφόροι επιλέγουν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το 44% το Δημοκρατικό.

Καθώς η δημοτικότητα του προέδρου Ομπάμα έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό και έξι στους δέκα Αμερικανούς δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, οι περισσότεροι υποψήφιοι των Δημοκρατικών προτιμούν να κρατούν αποστάσεις από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει περιορίσει τον ρόλο του και εμφανίζεται μόνο σε εκδηλώσεις για συγκέντρωση χρημάτων και σε προεκλογικές εκδηλώσεις υποψηφίων για τη θέση του κυβερνήτη, αποκλειστικά σε Πολιτείες όπου η νίκη του Δημοκρατικού κόμματος θεωρείται βέβαιη.

Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος θα συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία στο Μέιν, το Ρόουντ Άιλαντ, το Μίσιγκαν, το Κονέκτικατ και την Πενσιλβάνια. Στις εκλογές της Τρίτης θα αναδειχθούν επίσης 36 νέοι κυβερνήτες Πολιτειών.

Η «μάχη» για τον έλεγχο της Γερουσίας —αφού στη Βουλή οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν ήδη την πλειοψηφία και αναμένεται να την διευρύνουν— μπορεί πάντως να μην λάβει τέλος στις 4 Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί στη Λουιζιάνα και την Τζόρτζια ενδέχεται να χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, ενώ στο Κάνσας και τη Νότια Ντακότα τα υψηλά ποσοστά δύο ανεξάρτητων υποψηφίων προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Και οι τέσσερις αυτές Πολιτείες θεωρούνται κρίσιμες για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι χρειάζονται έξι έδρες περισσότερες από τους Δημοκρατικούς για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα. Στη Λουιζιάνα και την Τζόρτζια κανείς υποψήφιος δεν φαίνεται ικανός να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% την Τρίτη.

Ο επαναληπτικός γύρος στη Λουιζιάνα, εφόσον χρειαστεί, θα διεξαχθεί την 6η Δεκεμβρίου και στην Τζόρτζια έναν μήνα αργότερα, την 6η Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του νέου Κογκρέσου.

Στη Λουιζιάνα δύο υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθούν να αποσπάσουν την έδρα από τη Μέρι Λάντριου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ακόμη πιο θολή γίνεται η εικόνα με την αύξηση της δημοτικότητας των δύο ανεξάρτητων υποψηφίων στο Κάνσας και τη Νότια Ντακότα.

Στο Κάνσας ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ανεξάρτητο Γκρεγκ Όρμαν ενώ στη Νότια Ντακότα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος μεταξύ τριών υποψηφίων: του νυν κυβερνήτη Μάικ Ράουντς, του Δημοκρατικού Ρικ Γουέιλαντ και του ανεξάρτητου, πρώην γερουσιαστή με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Λάρι Πρέσλερ. Εάν ο έλεγχος της Γερουσίας εξαρτηθεί από μία-δύο ψήφους, τότε και οι δύο ανεξάρτητοι, εφόσον εκλεγούν, θα δεχτούν τεράστια πίεση τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους για να ταχθούν με τους μεν ή τους δε.

«Το γεγονός είναι ότι μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιος θα ελέγχει τη Γερουσία την 4η Νοεμβρίου», δήλωσε ο Τζιμ Μάνλεϊ, ένας πρώην σύμβουλος του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ. «Μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας μέχρι να τελειώσουν όλα», πρόσθεσε.

Καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα φαίνεται ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια νίκη του στη Γερουσία θα του έδινε τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα νομοσχέδια που θέλει να προωθήσει ο πρόεδρος Ομπάμα στα δύο τελευταία χρόνια του στην εξουσία.

Στην περίπτωση που τα δύο κόμματα έχουν ίσο αριθμό αντιπροσώπων στη Γερουσία (50-50), η καθοριστική ψήφος θα ανήκει στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Δεν είναι πάντως απίθανο κάποιος εκλεγμένος γερουσιαστής να αλλάξει στρατόπεδο.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος του Μέιν Άνγκους Κινγκ, που κατεβαίνει στις εκλογές με τους Δημοκρατικούς, έχει ήδη δηλώσει ότι μπορεί να αλλάξει κόμμα μετά τις εκλογές εάν κρίνει ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας του.

Το 2001 ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζέφορντς από το Βερμόντ αρχικά ανεξαρτητοποιήθηκε και κατόπιν ψήφιζε με τους Δημοκρατικούς, χαρίζοντάς τους τον έλεγχο του Σώματος.