Πολλές χιλιάδες Ροχίνγκια εξεγέρθηκαν σήμερα για να καταγγείλουν τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί Μπασάν Σαρ, ένα λασπώδες νησί που πλήττεται από κυκλώνες στα ανοικτά του Μπανγκλαντές, στη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, αναφέρει το ΑΠΕ.

Έως 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν σε αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη διάρκεια επίσκεψης επιθεώρησης αξιωματούχων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Οι Ροχίνγκια (…) εξεγέρθηκαν μόλις οι εκπρόσωποι της UNHCR προσγειώθηκαν στο νησί με ελικόπτερο σήμερα», δήλωσε ο Αλαμγκίρ Χοσάιν, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ενώ διευκρίνισε ότι «αίτημά τους είναι ότι δεν θέλουν να ζουν εδώ».

«Έσπασαν τα τζάμια αποθηκών πετώντας πέτρες. Επιτέθηκαν στην αστυνομία», συνέχισε.

Ένας πρόσφυγας Ροχίνγκια δήλωσε ότι πέταξαν τούβλα και η αστυνομία τους εμπόδισε να εισέλθουν στο κτίριο όπου βρισκόταν η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ.

Οι πλειονότητα των προσφύγων αυτών έφυγαν από τη Μιανμάρ το 2017 λόγω των διώξεων του στρατού εναντίον της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει ότι οι βιρμανικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν στόχο «τη γενοκτονία» των Ροχίνγκια.

ΟΗΕ: Δεν εμπλεκόμαστε στη διαδικασία αυτή

Από τον Δεκέμβριο οι αρχές του Μπανγκλαντές μετέφεραν περίπου 18.000 πρόσφυγες από καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ στο νησί Μπασάν Σαρ, το οποίο συχνά πλημμυρίζει λόγω των κυκλώνων. Βάσει του σχεδίου των μπανγκλαντεσιανών αρχών, 100.000 Ροχίνγκια από τους 850.000 που ζουν σε άθλιες συνθήκες στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Κοξ Μπαζάρ πρόκειται να μεταφερθούν στο νησί αυτό.

Ήδη κατά την πρώτη μεταφορά προσφύγων Ροχίνγκια στο νησί στις 4 Δεκεμβρίου, πολλοί εξ αυτών είχαν καταγγείλει ότι τους χτύπησαν και τους απείλησαν προκειμένου να δεχθούν να μεταφερθούν στο Μπασάν Σαρ. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επανέλαβαν τις καταγγελίες αυτές, τις οποίες απέρριψε η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, η οποία τονίζει ότι το νησί είναι ασφαλές και ότι οι υποδομές εκεί είναι καλύτερες από αυτές στο Κοξ Μπαζάρ.