Με την ένταση στη Μέση Ανατολή να μην υποχωρεί, ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε παρέμβαση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε έκκληση σήμερα για αποκλιμάκωση της βίας, καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις στη Γάζα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, είπε ότι αναμένει πως θα έχει και νέες επαφές με ηγέτες χωρών της περιοχής για το θέμα αυτό. Παράλληλα, τόνισε ότι θέλει να δει μια σημαντική μείωση στις πυραυλικές επιθέσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε από την πλευρά της ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία και άλλες χώρες μπορούν να παίξουν βραχυπρόθεσμα κάποιον ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Όχι» των ΗΠΑ σε σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Λίγο νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιτάχθηκαν στο αίτημα της Νορβηγίας, της Κίνας και της Τυνησίας για μια δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή (14/05) με αντικείμενο συζήτησης την επιδεινούμενη βία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών.

Όπως ανέφεραν διπλωμάτες, η Ουάσινγκτον επικαλέστηκε διπλωματικές προσπάθειες ως τον λόγο της αντίρρησής της, υποστηρίζοντας ότι μια συζήτηση του ΣΑ δεν θα ήταν παραγωγική, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή συνεδρίαση την Τρίτη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν από τον Μπάιντεν να τερματίσει τις συνομιλίες με το Ιράν

Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν σήμερα από τον Τζο Μπάιντεν να διακόψει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, επικαλούμενοι μια σύνδεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

«Με δεδομένες τις επιθέσεις στο Ισραήλ που εξαπολύει η Χαμάς, σύμμαχος του Ιράν, ζήτησα σήμερα από τον πρόεδρο να τερματίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο με ανάρτηση στο Twitter.

«Γιατί εξετάζουμε την άρση κυρώσεων για ένα καθεστώς του οποίου ο στόχος είναι η καταστροφή του εβραϊκού κράτους;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος έστειλε στον Δημοκρατικό πρόεδρο επιστολή, την οποία συνυπογράφουν σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, ζητώντας η Ουάσινγκτον «να μην κάνει τίποτα προς όφελος του εχθρού του Ισραήλ».

Ο Μάικ Πομπέο, τέως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε επίσης τη σύνδεση μεταξύ των τρεχουσών συνομιλιών και της ανάφλεξης στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Πομπέο και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος ο ηγέτης της Χαμάς «είπε φωναχτά αυτό που σκέφτονται όλοι: το Ιράν του παρέχει τα χρήματα και τα όπλα που χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στο Ισραήλ».

«Και η ομάδα του Μπάιντεν, επιφορτισμένη με τον κατευνασμό, βρίσκεται στη Βιέννη για να δώσει στο Ιράν δισεκατομμύρια δολάρια και έναν τρόπο απόκτησης πυρηνικών όπλων. Είναι επικίνδυνο», τόνισε ακόμη.

Τραμπ και Πομπέο είχαν αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία JCPOA που είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα, κρίνοντάς την ανεπαρκή και αύξησαν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ο Μπάιντεν επιθυμεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία και τον Απρίλιο ξεκίνησε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς στη Βιέννη για να καθορίσει ποιες κυρώσεις πρέπει να άρει η Ουάσινγκτον με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στις δεσμεύσεις που προέβλεπε η JCPOA.

Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση περιπλέκει την κατάσταση, ειδικά επειδή το εβραϊκό κράτος τάσσεται σφοδρότατα ενάντια στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Τεχεράνης πίσω από τις επιθέσεις με ρουκέτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά του Ισραήλ, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ήταν πολύ προσεκτικός.

«Αυτό που ξέρουμε, φυσικά, είναι ότι το Ιράν έχει μακρά προϊστορία παροχής πόρων, συμπεριλαμβανομένων όπλων και εξοπλισμού, στους συμμάχους του και σε τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή» είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν θα άρει όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν που σχετίζονται με κατηγορίες για τρομοκρατία.