Το φετινό Νόμπελ Χημείας μοιράστηκαν οι επιστήμονες Έρικ Μπέτσιγκ από το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes στις ΗΠΑ, Στέφαν Χελ από το Ινστιτούτο Βιοφυσικής Χημείας Max Planck στη Γερμανία και Ουίλιαμ Μέρνερ από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ.

Οι τρεις ερευνητές τιμήθηκαν για την ανάπτυξη του μικροσκοπίου φθορισμού υψηλής ανάλυσης, που επέτρεψε την απεικόνιση μορίων και άλλων αντικειμένων με διαστάσεις νανοκλίμακας.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες η υπηρεσία Intellectual Property & Science του ομίλου Thomson Reuters, στον οποίο ανήκει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είχε δημοσιεύσει τα φετινά της προγνωστικά για τους πιθανούς νικήτες του φετινού Νόμπελ Χημείας, τα οποία βασίζει στον αριθμό των αναφορών των δημοσιευμένων εργασιών του κάθε επιστήμονα.

Οι αναφορές αυτές λειτουργούν ως μια ένδειξη του πόσο μεγάλη επιρροή έχει στον επιστημονικό χώρο η εργασία/μελέτη τους, αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider.

Κι ενώ οι παρακάτω επιστήμονες μπορεί να μην επιλέχθηκαν φέτος από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το έργο τους μπορεί να αναγνωριστεί… στο μέλλον.

Λειτουργικά μεσοπορώδη υλικά

Τρεις από τους επιστήμονες που το Thomson Reuters είχε προβλέψει, ότι θα μπορούσαν να είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Χημείας, εργάζονται στον τομέα της νανοτεχνολογίας.

Ο όρος «μεσοπορώδη» αναφέρεται σε υλικά στο μέγεθος ενός πόρου (παρόμοιοι με τους πόρους του δέρματός μας) της τάξης των 2 και 50 νανόμετρων –ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.

Οι επιστήμονες πίσω από τα μεσοπορώδη υλικά είναι: ο Charles Kresge, Chief Technology Officer της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, ο Ryong Ryoo, διευθυντής του Κέντρου Νανοϋλικών και Χημικών Αντιδράσεων στο Ινστιτούτο Βασικών Επιστημών της Νοτίου Κορέας και ο Galen Stucky, καθηγητής Γραμμάτων κι Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Διαδικασία πολυμερισμού RAFT (Reversible addition-fragmentation chain transfer)

Τρεις επιστήμονες από τον οργανισμό Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) της Αυστραλίας επελέγησαν για την εργασία τους επάνω στη διαδικασία πολυμερισμού RAFT, η οποία παρέχει πιο ακριβή έλεγχο επί της δημιουργίας των πολυμερών ή συνθετικών υλικών, που δημιουργήθηκαν από τη σύνδεση ενός μεγάλου αριθμού παρόμοιων μονάδων.

Οι επιστήμονες είναι: Graeme Moad, Ezio Rizzardo και San H. Thang.

Οργανική δίοδος εκπομπής φωτός (Organic light-emitting diode)

Δύο επιστήμονες ξεχώρισαν για την εφεύρεση της οργανικής διόδου εκπομπής φωτός, τεχνολογίας που είναι αλλιώς γνωστή ως OLEDs.

Οι επιστήμονες είναι: Ching W. Tang από το πανεπιστήμιο του Rochester στη Νέα Υόρκη και το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ και Steven Van Slyke, Chief Technology Officer στην Kateeva Inc. στο Menlo Park της Καλιφόρνια.