Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα «εκτιναχτεί» κατά 4 δισεκατομμύρια και θα φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100, σύμφωνα με μια νέα στατιστική έρευνα.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τα τελευταία στατιστικά εργαλεία και βρήκαν, ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων στη Γη αναμένεται να φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια στο τέλος του αιώνα του διανύουμε – αριθμός περίπου 2 δισεκατομμύρια υψηλότερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι τώρα.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν τις πιο ενημερωμένες εκτιμήσεις για το μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό, καθώς επίσης και μια νέα μέθοδο για την πραγματοποίηση τέτοιων εκτιμήσεων.

Ο καθηγητής Στατιστικής και Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Dr Adrian Raftery, δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, οι ειδικοί συμφωνούσαν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός –ο οποίος επί του παρόντος είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια- θα ανέβει περίπου στα 9 δισεκατομμύρια, όπου και θα σταθεροποιούνταν ή θα μειωνόταν. Εμείς βρήκαμε ότι υπάρχει 70% πιθανότητα, ο παγκόσμιος πληθυσμός να μη σταθεροποιηθεί στον αιώνα που διανύουμε. Ο παγκόσμιος πληθυσμός –που φαίνεται να έχει τεθεί εκτός της παγκόσμιας ατζέντας- παραμένει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».

Η έρευνα εξηγεί τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό, που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η οποία χρησιμοποίησε σύγχρονες στατιστικές μεθόδους, όπως τη Bayesian, η οποία συνδυάζει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, για να παράγει καλύτερες προβλέψεις.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να σημειωθεί στην Αφρική, όπου προβλέπεται ότι ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί από περίπου 1 δισεκατομμύριο σήμερα, σε 4 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, είναι ότι τα ποσοστά γεννήσεων στην υποσαχάρια Αφρική δεν έχουν σημειώσει πτώση στο βαθμό που είχε εκτιμηθεί προηγούμενες φορές.

Όπως αναφέρει η έρευνα, υπάρχει 80% πιθανότητα ο πληθυσμός της Αφρικής στο τέλος του αιώνα να κυμαίνεται ανάμεσα σε 3,5 και 5,1 δισεκατομμύρια.

Σε άλλες περιοχές της Γης αναμένονται λιγότερες αλλαγές.

Στην Ασία, όπου τώρα ζουν 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ο πληθυσμός αναμένεται να φτάσει την «κορυφή» των περίπου 5 δισεκατομμυρίων το 2050 και στη συνέχεια θα σημειώσει πτώση.

Οι πληθυσμοί της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αναμένεται να μείνουν κάτω από το 1 δισεκατομμύριο.

Σύμφωνα με τον Patrick Gerland, συγγραφέα της μελέτης και δημογράφο στα Ηνωμένα Έθνη, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν τις προβολές του ΟΗΕ το 2013, όμως προσθέτουν μία νέα διάσταση.

«Οι προηγούμενες προβλέψεις βασίζονταν αυστηρά σε σενάρια και δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα. Αυτή η εργασία παρέχει μια πιο στατιστική εκτίμηση, η οποία μας επιτρέπει να ποσοτικοποιήσουμε τις προβλέψεις και να προσφέρουμε ένα διάστημα εμπιστοσύνης, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στο σχεδιασμό».

Οι μέχρι τώρα προβλέψεις για τον παγκόσμιο πληθυσμό βασίζονταν κυρίως σε δύο στοιχεία: τον προσδόκιμο όρο ζωής και τα ποσοστά γονιμότητας. Οι προηγούμενες τεχνικές βασίζονταν σε μεγάλο ποσοστό στις γνώμες ειδικών, ως προς το πώς αναμενόταν να αλλάξουν αυτές οι τάσεις.

Αντίθετα, η νέα αυτή πρόβλεψη χρησιμοποιεί στατιστικές μεθόδους για να συνδυάσει κυβερνητικά δεδομένα με τις προβλέψεις ειδικών ως προς στοιχεία, όπως τα ποσοστά θνησιμότητας, γεννήσεων και διεθνούς μετανάστευσης.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο Science.