Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αμφιθέατρο, σαν αρένα, που μοιάζει με το Κολοσσαίο της Ρώμης, στα αρχαία Μάσταυρα της Λυδίας, κοντά στο Αϊδίνιο της Τουρκίας. Οι αρχές αναφέρουν ότι η κατασκευή είναι ένα μοναδικό παράδειγμα ανατολικής ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στη Μικρά Ασία.

Η αρένα ήταν σχεδόν «θαμμένη» κάτω από πυκνή βλάστηση, σε μια τοποθεσία που καλύπτεται από ελαιόδεντρα και οπωρώνες σύκων, αναφέρει η Daily Mail. Τα ερείπια είναι καλοδιατηρημένα και φαίνεται ότι η αρένα – όπως και το Κολοσσαίο – ήταν χτισμένη σε σχήμα μισοφέγγαρου, που ήταν αρκετά συχνό στα αρχαία αμφιθέατρα. Βέβαια, σε σύγκριση με το Κολοσσαίο η χωρητικότητα της αρένας στη Μάσταυρα είναι σημαντικά μικρότερη.

Η δομή ξεχωρίζει επίσης από άλλους λόγω του σχήματος της, το οποίο είναι εντελώς οβάλ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η δομή χρησιμοποιήθηκε για αθλητικά δρώμενα στα Μάσταυρα, πριν από 1.800 χρόνια.

«Η ανακάλυψη είναι μοναδική», δήλωσε ο αρχαιολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Σεντάτ Ακουρνάζ του Πανεπιστημίου Αντνάν Μεντερές.

«Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τέτοιου αμφιθεάτρου στην Ανατολία. Είναι το μοναδικό που σώθηκε σε τέτοιο βαθμό. Το μεγαλύτερο μέρος της αρένας βρίσκεται κάτω από το έδαφος με αποτέλεσμα να έχει διατηρηθεί σχεδόν ακέραιη» τονίζει.

Το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο αρχαίο αμφιθέατρο που στέκεται ακόμα, έχει μήκος 188 μέτρα (617 πόδια) και πλάτος 156 μέτρα. Παρόμοια αμφιθέατρα υπάρχουν στα δυτικά της σημερινής Τουρκίας, αλλά τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό.

«Στα τμήματα της αρένας που βρίσκονται πάνω από το έδαφος, διακρίνονται κάποιες από τις σειρές καθισμάτων, η αρένα όπου οι μονομάχοι αγωνίζονταν και οι τοίχοι στήριξης έξω. Οι τοξωτές και θολωτές τεχνικές κατασκευής της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής φαίνονται σε καλή κατάσταση» εξηγεί ο Ακουρνάζ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αρένα χρονολογείται στο 200 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σεβήρων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. «Κατά τη διάρκεια αυτής της δυναστείας, η πόλη της Μάσταυρα ήταν πολύ ανεπτυγμένη και πλούσια», καταλήγει ο Ακουρνάζ.