Σε διαπραγματεύσεις για μία νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό, που θα αντικαταστήσει την προ πενταετίας συμφωνία με την ΕΕ, βρίσκονται Γερμανία και Τουρκία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται η γερμανική καγκελαρία, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. Από τουρκικής πλευράς την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει το γραφείο του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη διαπραγμάτευση αυτήν. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε στις 5 Μαρτίου βιντεοσύσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου θα συζητηθεί το σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η συμφωνία του 2016 προέβλεπε οικονομική βοήθεια για την Τουρκία, η οποία εξαντλήθηκε, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων στην «Χάντελσμπλατ».

Παράλληλα, στη συμφωνία αναφέρονταν επίσης η απελευθέρωση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και η επέκταση της επέκταση της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία δεν προχώρησε. Η Άγκυρα ζητά μεταξύ άλλων η επέκταση της τελωνειακής Ένωσης να αναφέρεται ρητά στο νέο προσφυγικό σύμφωνο. Η Γερμανία είναι ανοιχτή στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης, αλλά προτιμά να μην περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το προσφυγικό. Η Ελλάδα είναι κατά της επέκτασης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.