Αποζημίωση επειδή άλλαξε επώνυμο μετά το γάμο

Δικαίωμα στη διατήρηση του ονόματος


ΚΟΣΜΟΣ
21:18
09/11/2010
Αποζημίωση επειδή άλλαξε επώνυμο μετά το γάμο
loading

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε σήμερα μεροληπτικό το ελβετικό αστικό δίκαιο γιατί δεν επιτρέπει σε έναν αλλοδαπό και μία Ελβετίδα που παντρεύονται να διατηρήσουν το επώνυμό τους.

Το δικαστήριο πήρε αυτήν την απόφαση με αφορμή την υπόθεση ενός Ούγγρου, 61 ετών, του Λάζλο Λοσόντσι, και της Γαλλοελβετίδας συζύγου του Ιρις Ρόουζ, 55 ετών.

Όταν παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2004 οι ενάγοντες ήθελαν να μην αλλάξουν το επώνυμό τους, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς το ελβετικό δίκαιο επιβάλλει ότι ένας από τους δύο συζύγους πρέπει να πάρει και το επώνυμο του άλλου συζύγου, το οποίο θα είναι και το όνομα της οικογένειας.

Έτσι, η Ίρις Ρόουζ παρέμεινε Ρόουζ, όμως ο σύζυγός της πήρε και το επώνυμο της συζύγου του και έγινε Λάζλο Λοσόντσι Ρόουζ.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο παρατήρησαν ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ένας Ελβετός είχε παντρευτεί μία αλλοδαπή. Τότε ο Ελβετός θα κρατούσε το επώνυμό του και η αλλοδαπή θα μπορούσε επίσης να το κρατήσει αν το επέτρεπε η νομοθεσία της χώρας καταγωγής της.

Μόνο επιτακτικοί λόγοι μπορούν να δικαιολογήσουν μία διαφορά στη μεταχείριση που βασίζεται αποκλειστικά στο φύλο, απεφάνθη το δικαστήριο. Οι ελβετικές αρχές πρέπει τώρα να καταβάλλουν στους ενάγοντες αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει