Οι παραδοσιακές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιράν την τελευταία Παρασκευή του ραμαζανιού ήταν ιδιαίτερα μαζικές φέτος καθώς περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των 18 ημερών της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η «ημέρα της Κουντς (Ιερουσαλήμ)» διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις ιρανικές αρχές την τελευταία Παρασκευή του ραμαζανιού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος σε περισσότερες από 700 πόλεις του Ιράν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Τεχεράνη πολλοί διαδηλωτές που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική» κατευθύνθηκαν προς το πανεπιστήμιο της πόλης στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

«Ο ισλαμικός κόσμος πρέπει ενωμένος να ανακηρύξει την ήμερα αυτή ημέρα οργής, μίσους, ενότητας και αντίστασης απέναντι στο Ισραήλ», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί που πήρε μέρος στην πορεία, όπως και άλλοι ιρανοί ηγέτες.

Ο Ροχανί πρόσθεσε ότι «ο κόσμος απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα και τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον της Γάζας ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν κανονικά». Ο ίδιος κατήγγειλε όσους «παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Εξάλλου την Τετάρτη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν την ένοπλη πάλη τους εναντίον του Ισραήλ και να την επεκτείνουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.