Την ώρα που η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ισπανία επιδεινώνεται και πάλι, ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια θα εγκαταλείψει τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια ξεκινά σήμερα τις τελευταίες 24 ώρες του ως επικεφαλής του υπουργείου. Θα συμμετάσχει στο τελευταίο του υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του» επεσήμανε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ σε ανακοίνωσή της.

Η αποχώρηση του Ίγια από την κυβέρνηση είχε ανακοινωθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρις όμως να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, τον Ίγια θα αντικαταστήσει η νυν υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Λειτουργίας Καρολίνα Ντάριας.

Ο Σάντσεθ αρχικά είχε στραφεί στον Ίγια ως εκπρόσωπο των Καταλανών Σοσιαλιστών στην ισπανική κυβέρνηση. Όμως με την πανδημία covid-19 ο 54χρονος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και έγινε το πρόσωπο της μάχης κατά του κορονοϊού στην Ισπανία.

Έπειτα από έναν χρόνο στην κυβέρνηση ο Ίγια θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας, μιας επαρχίας της Ισπανίας η οποία το 2017 προσπάθησε να αποσχιστεί από την υπόλοιπη χώρα.

Οι εκλογές αυτές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Φεβρουαρίου και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ίγια μπορεί να βρεθεί μπροστά από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, οι οποίοι κυβερνούν τώρα την επαρχία.

Εγκαταλείπει την κυβέρνηση την ώρα που η επιδημία covid-19 αναζωπυρώνεται στην Ισπανία, μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης με περισσότερους από 55.000 νεκρούς από κορονοϊό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ίγια και η ισπανική κυβέρνηση δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από πολλές επαρχίες να επιβάλουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όμως η κυβέρνηση διστάζει καθώς η χώρα δεν έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις του lockdown της άνοιξης, ενός από τα πιο σκληρά παγκοσμίως.

«Ο Ίγια είναι ο χειρότερος υπουργός Υγείας της Ευρώπης» κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia, επισημαίνοντας ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν δίνει την ευχέρεια στις αρχές των επαρχιών, που είναι ήδη αρμόδιες για θέματα υγείας, να υιοθετήσουν πιο αυστηρά μέτρα.