Ο κληρονόμος και αντιπρόεδρος της Samsung Electronics Λι Τζάε Γιόνγκ, γνωστός και ως Jay Y. Lee (Τζέι Γ. Λι), επέστρεψε στη ίδια φυλακή στην οποία είχε περάσει έναν χρόνο στο διάστημα 2017-2018, αφού δικαστής του επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης 30 μηνών για δωροδοκία και άλλες κατηγορίες, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η φυλάκιση του επικεφαλής ενός παγκόσμιου τεχνολογικού γίγαντα λαμβάνει χώρα ενώ οι αρχές αντιμετωπίζουν μια πρόσθετη πρόκληση, αυτή της ασφάλειας, μετά την εκδήλωση άνω των 1.000 κρουσμάτων κορονοϊού σε άλλο κέντρο κράτησης.

Ο 52χρονος Λι μεταφέρθηκε σήμερα στο Κέντρο Κράτησης της Σεούλ στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Μόλις φθάσει, θα ελεγχθεί για κορονοϊό με γρήγορο τεστ αντιγόνων, δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος του Κέντρου Κράτησης της Σεούλ — μια διαδικασία η οποία δεν απαιτεί εργαστήριο και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 30 λεπτά.

Αν το αρχικό τεστ είναι αρνητικό, θα τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες. Αν είναι θετικό, θα μεταφερθεί σε κέντρο θεραπείας.

Το κελί της απομόνωσης έχει επιφάνεια 5 τετραγωνικών μέτρων, με τουαλέτα στη γωνία πίσω από ένα χώρισμα, έναν νιπτήρα και ένα στρώμα στο πάτωμα. Στον Λι θα γίνει και δεύτερο τεστ κορονοϊού αφού ολοκληρωθεί η περίοδος απομόνωσης δύο εβδομάδων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο Κέντρο Κράτησης της Σεούλ, το οποίο έχει περίπου 700 εργαζομένους και 2.400 κρατουμένους, μόνον ένας εργαζόμενος και τέσσερις κρατούμενοι έχουν μολυνθεί από πέρυσι που η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τη Νότια Κορέα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Λι είχε φυλακισθεί στο Κέντρο Κράτησης της Σεούλ όταν είχε καταδικασθεί το 2017 για δωροδοκία συνεργάτη της πρώην προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών. Αφέθηκε ελεύθερος το 2018 μετά τη μείωση και την αναστολή της ποινής του σε δεύτερο βαθμό.

Η Παρκ, η οποία έγινε η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της Νότιας Κορέας που καθαιρέθηκε με κατηγορίες για διαφθορά, κρατείται επίσης στην ίδια φυλακή. Την περασμένη εβδομάδα, το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας διατήρησε την ποινή κάθειρξης 20 ετών που έχει επιβληθεί στην πρώην πρόεδρο.