Ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων κορονοϊού στο Ιράκ μειώθηκε δραστικά, όπως και απώλειες λόγω πανδημίας. Συγκεκριμένα, η χώρα κατέγραψε σήμερα (12/01) μόνο πέντε θανάτους, αλλά κανέναν στο Κουρδιστάν που έχει 5.000.000 κατοίκους ούτε στη Βαγδάτη που έχει τον διπλάσιο πληθυσμό.

Συνολικά, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, από την εμφάνιση της Covid-19 στο Ιράκ τον Φεβρουάριο του 2020, 603.739 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, από τους οποίους οι 12.906 έχασαν τη ζωή τους και 558.777 θεραπεύτηκαν.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 810 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοίό και πέντε πέθαναν από την νόσο Covid-19 στις νότιες επαρχίες της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κορύφωση της επιδημίας, σχεδόν 4.000 νέα κρούσματα ανιχνεύονταν καθημερινά και ο αριθμός των νεκρών μπορεί να πλησίαζε τους 100 πριν ακόμη από μερικούς μήνες, καθιστώντας το Ιράκ μια από τις πλέον πληγείσες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο αριθμός των θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο υποτιμάται γενικά. Βασίζεται στους ημερήσιους απολογισμούς των εθνικών Υγειονομικών Αρχών, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επαναξιολογήσεις που στηρίζονται σε στατιστικές βάσεις.

Στο Ιράκ, οι επίσημοι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν ούτε τους ασθενείς που, φοβούμενοι την κακή κατάσταση των δημοσίων νοσοκομείων και την έλλειψη κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού, προτιμούν να μείνουν στο σπίτι τους για νοσηλεία χωρίς να υποβάλλονται σε τεστ και χωρίς να ενημερώνουν τις αρχές για την κατάσταση της υγείας τους.

Το Ιράκ θα αγοράσει εμβόλια από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, σύμφωνα με τις αρχές, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί καμία εκστρατεία εμβολιασμού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.