Ευρωπαίους διπλωμάτες κλήτευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.

Ειδικότερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλέστηκαν να παραστούν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας σχετικά με τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Γερμανίας και της Σουηδίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έφθασαν στην έδρα της ρωσικής διπλωματίας το πρωί. Πρόκειται για τις τρεις χώρες οι οποίες λένε ότι εντόπισαν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Novitchok στον οργανισμό του αντιπολιτευόμενου, συμπεράσματα που οδήγησαν σε κυρώσεις της ΕΕ εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.

FSB: «Προβοκάτσια» η έρευνα του Ναβάλνι και «ψεύτικη» η τηλεφωνική συνομιλία με πράκτορα της FSB

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο από τον Αλεξέι Ναβάλνι βίντεο στο οποίο φαίνεται να συνομιλεί με έναν από τους πράκτορες της FSB ο οποίος φέρεται να επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του, χαρακτηρίζει την έρευνα του Ναβάλνι που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για τη δηλητηρίασή του «σχεδιασμένη προβοκάτσια» και το βίντεο «ψεύτικο».

Στην ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει επίσης ότι η «σχεδιασμένη προβοκάτσια» αποσκοπεί στο να δυσφημίσει την FSB και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα χαρακτηρίζει την τηλεφωνική συνομιλία του Ναβάλνι με τον πράκτορα της FSB «ψεύτικη», αναφέροντας ότι η χρήση εφαρμογής για την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου «είναι γνωστή μέθοδος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν σε πολλές αντιρωσικές ενέργειες, η οποία αποκλείει την δυνατότητα να εντοπισθούν αυτοί που πράγματι συμμετέχουν στις συνομιλία».

Το «Spiegel», οι ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider», καθώς επίσης και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν πρόσφατα, είχαν αποκαλύψει ότι πράκτορες της FSB δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι ανάρτησε σήμερα στο διαδίκτυο βίντεο με την συνομιλία που έχει με τον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των πρακτόρων που επιχείρησαν να τον δηλητηριάσουν σύμφωνα με την έρευνα, ο οποίος φέρεται να παραδέχεται την δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι εμφανίζεται στο εν λόγω βίντεο να τηλεφωνεί στον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ μερικές ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έρευνα, προσποιούμενος στον πράκτορα της FSB τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, λέγοντάς του ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να συντάξει μια έκθεση σχετική με τη δηλητηρίαση. Ο Ναβάλνι λέει επίσης ότι χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του.