Προτείνοντας οι γυναίκες του Λιβάνου να μαγειρεύουν για να τηρηθεί το μέτρο της απαγόρευσης της κατ’ οίκον διανομής τις Κυριακές, στο πλαίσιο των μέτρων καραντίνας, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας προκάλεσε οργή. Οι πολίτες τον κατηγορούν για σεξισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λίβανος εφαρμόζει από το Σάββατο μια νέα καραντίνα, διάρκειας δύο εβδομάδων, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού.

Στο πλαίσιο της καραντίνας προβλέπονται περιορισμοί όπως, η απαγόρευση τις Κυριακές των κατ’ οίκον διανομών, κάτι που συνηθίζουν ευρέως να κάνουν τα εστιατόρια και τα σούπερ μάρκετ.

«Ας μαγειρέψουν λοιπόν και λίγο οι γυναίκες», απάντησε ο Μοχάμεντ Φαχμί, μέλος της κυβέρνησης που είχε παραιτηθεί μετά την έκρηξη, στις αρχές Αυγούστου στη Βηρυτό, ωστόσο χωρίς διάδοχο μέχρι σήμερα, σε μία δημοσιογράφο που τον ρώτησε την Παρασκευή σχετικά με το εν λόγω μέτρο.

Πλημμύρισαν τα social media οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν, ιδίως στο διαδίκτυο, όπου το hashtag “#Δεν θα μαγειρεύω την Κυριακή” αναδείχθηκε στα πλέον δημοφιλή.

«Ο σεξισμός δίνει θέση σε μια καταπίεση και διάκριση βαθιά ριζωμένες εναντίον των γυναικών, με τους εθνικούς ηγέτες να στηρίζουν με επαίσχυντο τρόπο τις ανισότητες», είπε η ακαδημαϊκός Κάρμεν Γκέχα.

«Θα είμαι ευτυχισμένη να μαγειρεύω την ημέρα κατά την οποία θα περισυλλέγουν και θα ανακυκλώνουν τα σκουπίδια», ειρωνεύτηκε η ίδια, αναφερόμενη στην παρακμή των δημόσιων υπηρεσιών.

Και άνδρες ανήρτησαν φωτογραφίες όπου απεικονίζονται οι ίδιοι ενώ μαγειρεύουν στον φούρνο, με το #Fahmi_challenge (Πρόκληση του Φαχμί).

«Συγχωρείστε με, αξιότιμε υπουργέ, που μαγειρεύω σήμερα για τους γιους μου», έγραψε στο Facebook ένας χρήστης, που δήλωσε πως είναι ένας διαζευγμένος, ο οποίος μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά του. Την ανάρτηση συνόδευε μια φωτογραφία με τον ίδιο να σερβίρει φαγητό στους δύο γιους του.

«Συγχωρείστε με, διότι η μητέρα τους είναι γιατρός, όπως εγώ, κι επικεφαλής σε διαμέρισμα στη Γαλλία και τα παιδιά μου κι εγώ είμαστε πολύ υπερήφανοι για εκείνη», συμπλήρωσε.

Από την αρχή της πανδημίας Covid-19, ο Λίβανος έχει καταγράψει 105.430 μολύνσεις από νέο κορονοϊό και 817 θανάτους.