Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προχώρησαν χθες σε επίθεση με χλώριο σε ένα χωριό, σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ανάπηρος έφηβος, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση ελικοπτέρων των συριακών ενόπλων δυνάμεων σε ένα άλλο χωριό.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ προχώρησαν χθες Δευτέρα στη ρίψη μιας βόμβας με χλώριο στο χωριό Κφαρ Ζέιτα, το οποίο ελέγχουν αντάρτες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας έφηβος. Πρόκειται για την έκτη επίθεση με χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς μέσα σε δύο μήνες, σύμφωνα με τους ίδιους.

Το Κφαρ Ζέιτα, στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία, 200 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, έχει γίνει στόχος μιας σειράς επιθέσεων με χημικά όπλα που οι αντικαθεστωτικοί καταγγέλλουν πως διαπράττει ο συριακός στρατός, με ρίψεις βομβών που περιέχουν χλώριο από στρατιωτικά ελικόπτερα.

Η Δαμασκός διαψεύδει πως ο στρατός χρησιμοποιεί χλώριο ή άλλα δηλητηριώδη αέρια ενάντια στους αντάρτες κι επιρρίπτει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις με χημικά όπλα στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή της κυβέρνησης του Άσαντ τα τελευταία τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση του Άσαντ συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία να καταστραφούν τα χημικά όπλα που διαθέτει ο στρατός της χώρας του έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013, όταν είχαν βρει το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. Η κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για την επίθεση αυτή.

Οι ακτιβιστές στο Κφαρ Ζέιτα ανέφεραν σε ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι ο Αμπντάλα Κάντουρ αλ Χαμάουι, ένας 14χρονος με κινητική αναπηρία, ήταν το θύμα της επίθεσης που έγινε χθες.

Ανήρτησαν ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζονται άνδρες και παιδιά να δέχονται ιατρικές περιποιήσεις σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας. Πολλοί βρίσκονταν ξαπλωμένοι στο έδαφος και ένας άνδρας εμφανιζόταν να μην αντιδρά.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Το χλώριο είναι χιλιάδες φορές λιγότερο θανατηφόρο από το σαρίν, αλλά παρ’ όλ’ αυτά είναι απαγορευμένο με βάση τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η χρήση της, εάν επαληθευτεί, αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας που υπέγραψε η Δαμασκός με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η υλοποίηση της συμφωνίας υπολείπεται των προθεσμιών που έχουν καθοριστεί κατά ολόκληρες εβδομάδες κι ενώ απομένει ένα 7,5% του συνόλου των συριακών χημικών όπλων εντός της χώρας.

Η Συρία δεν έχει δηλώσει ότι στο οπλοστάσιό της περιέχονται ποσότητες χλωρίου και αυτό περιπλέκει την επιχείρηση για να απομακρυνθούν τα χημικά όπλα από τη χώρα.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί επιθέσεων με χλώριο, ανέφεραν πηγές στο Ρόιτερς τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι έχει δει ανεπεξέργαστα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων.

«Έχει καταστεί σαφές από τον πρόεδρο (των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα και άλλους ότι η χρήση (χημικών όπλων) θα έχει συνέπειες», υπογράμμισε ο Κέρι και πρόσθεσε: «δεν πρόκειται να αυτοδεσμευτούμε σε ένα συγκεκριμένο χρόνο, μια ημερομηνία, έναν τρόπο δράσης, αλλά θα υπάρξουν συνέπειες».

Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο χωριό Άζαζ, στην επαρχία Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, από μια επιδρομή ελικοπτέρων των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η επιδρομή αυτή σημειώθηκε την επομένη της επίθεσης με ρουκέτες εδάφους-εδάφους στην πόλη Μάρεα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Εξάλλου το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ένας φωτογράφος του συριακού στρατού, ο Χάσαν Ομράν, σκοτώθηκε χθες Δευτέρα «από πυρά τρομοκρατών» ενώ συνόδευε στρατιώτες στην επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πάνω από 162.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, το ένα τρίτο εκ των οποίων ήταν άμαχοι· εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ή ακόμη και τη χώρα.