Τουλάχιστον 20 ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο κτίριο μίας ρωσικής τράπεζας στη Μόσχα που ανήκει στο ρώσο μεγιστάνα Αλεξάντρ Λεμπέντεφ, ανακοίνωσε ένας από τους βοηθούς του.

Ο δισεκατομμυριούχος Λεμπέντεφ βρισκόταν μέσα στην τράπεζα όταν έφτασαν οι ερευνητές της αστυνομίας συνοδευόμενοι από έναν ένοπλο φρουρό για να κατάσχουν κάποια έγγραφα, δήλωσε ο Αρτιόμ Αρτιόμοφ, βοηθός του Λεμπέντεφ.

Ο Λεμπέντεφ βρίσκεται σε ρήξη με το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια καθώς χρηματοδοτεί μία εφημερίδα της αντιπολίτευσης και δεν υποστηρίζει τους υποψήφιους της κυβέρνησης στις εκλογές, ενώ επίσης επικρίνει τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως ο Αρτιόμοφ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως πολιτικοί λόγοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτή την εισβολή.

«Δεν πιστεύω ότι τα κίνητρα για αυτή (την εισβολή) είναι πολιτικά», δήλωσε ο Αρτιόμοφ στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο της τράπεζας. «Πρόκειται απλώς για ρωσική ανοησία».

Ένας φωτορεπόρτερ του Ρόιτερ δήλωσε ότι δύο μασκοφόροι που κρατούν ημι-αυτόματα όπλα στέκονται έξω από το κτίριο της τράπεζας.

Παρόμοιες εισβολές από βαριά οπλισμένους και μασκοφόρους άνδρες της αστυνομίας –γνωστές και ως «επιδείξεις μασκοφόρων» – είναι συχνά σημάδι ότι επίκειται επίθεση εναντίον ρώσων επιχειρηματιών που έχουν έρθει σε ρήξη με το Κρεμλίνο.

Ο Αρτιόμοφ επεσήμανε ότι ο Λεμπέντεφ βρισκόταν στην τράπεζα την ώρα της εισβολής, όμως αρνήθηκε να εικάσει τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε.

Μία εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Μόσχας επιβεβαίωσε ότι αστυνομικοί βρίσκονται στα γραφεία της τράπεζας χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Λεμπέντεφ, πρώην πράκτορας της KGB που εργάστηκε για κάποια χρόνια και στην πρεσβεία της ΕΣΣΔ στο Λονδίνο, έχτισε την αυτοκρατορία του μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Ο Λεμπέντεφ έχει περιουσία 2 δισ. δολαρίων και είναι ο 488ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του περιοδικού Forbes.

Είναι συνιδιοκτήτης με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Novaya Gazeta, στην οποία εργαζόταν η δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια μέχρι τη δολοφονία της το 2006.