Η εμπόλεμη κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζει να υφίσταται, την ώρα που η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της (και) εκεί, καθώς πολλές υπολογίζονται οι εξωτερικές παρεμβάσεις στη διαμάχη αυτή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για το ζήτημα.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο αριθμός των μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προσεγγίζει τις 2.000.

O Λαβρόφ είπε ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,στις 27 Οκτωβρίου, καθώς και στις συστηματικές επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των γειτόνων, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, για τη διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την πρόταση των προέδρων της της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργηθεί ένα σχήμα για τη διευθέτηση της διένεξης με τη συμμετοχή της Άγκυρας και της Μόσχας, επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές προτάσεις για το σχήμα των συνομιλιών, όπως και για τη διεύρυνση του, την αλλαγή του κ.τ.λ.» και πως «το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας».

Επίσης, ο Λαβρόφ τόνισε στη συνέντευξη αυτή ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Τουρκία για να αποτραπεί η ανάπτυξη ενός στρατιωτικού σεναρίου επίλυσης της διένεξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επισήμανε μάλιστα ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είναι στενοί εταίροι και μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να υπάρξει μια ευέλικτη και ρεαλιστική προσέγγιση έχοντας ως γνώμονα στη συνεργασία τους τη στρατηγική θεώρηση.

Τέλος, ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία στη Συρία και τη Λιβύη.

Χαμενεΐ: Τα εδάφη που πήρε η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστραφούν

Τα εδάφη που πήρε η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν «πρέπει να επιστραφούν», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, οι δηλώσεις του οποίου διευκρινίζουν τη θέση της χώρας του για τη σύγκρουση στην περιοχή.

Από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες, οι αζερικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη που διέφευγαν του ελέγχου τους από τη δεκαετία του 1990 και ένας πόλεμος με 30.000 νεκρούς οδήγησε τότε στην απόσχιση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο σήμερα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους.

«Ο πόλεμος αυτός που λαμβάνει χώρα δυστυχώς στην πόρτα μας μεταξύ των δύο γειτόνων μας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, απειλεί την ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε τηλεοπτική του ομιλία, «πρέπει αυτό να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν».

«Ασφαλώς, τα εδάφη τα οποία κατέλαβε η Αρμενία πρέπει να επιστραφούν και να απελευθερωθούν. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Τα εδάφη αυτά ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν, που έχει πλήρη δικαιώματα επ΄αυτού», πρόσθεσε ο πρώτος Ιρανός στην ιεραρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι εγγυημένη», καλώντας τις δυο πλευρές να μην παραβιάζουν τα διεθνή σύνορα.

Με φόντο τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετές χώρες σχετικά με τη φερόμενη παρουσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τζιχαντιστών που έφθασαν από τη Συρία, ο Ροχανί δήλωσε επίσης ότι η χώρα του δεν θα ανεχτεί την παρουσία τρομοκρατών κοντά στα βόρεια σύνορά της.

Ο Χαμενεΐ επανέλαβε σήμερα αυτήν την προειδοποίηση: «Δεν πρέπει τρομοκράτες να εγκατασταθούν κοντά στα σύνορά μας. Η παρουσία τέτοιων τρομοκρατών αναφέρθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες, είπε, εάν αισθανθούμε απειλή από αυτούς, θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και ξεκάθαρα.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει μια κοινότητα που μιλά αζερικά και αριθμεί πάνω από 10.000.000 μέλη, καθώς και μια αρμενική μειονότητα που εκτιμάται ότι έχει λίγο λιγότερο από 100.000 μέλη.