Εκατόν τριάντα τρεις μετανάστες διέσωσε το πλοίο Αϊλάν Κουρντί της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye το περασμένο Σάββατο, το οποίος πλέον κατευθύνεται προς το λιμάνι της Μασσαλίας στη Γαλλία αφού απέτυχαν οι προσπάθειές του να φθάσει τις ιταλικές ακτές.

«Η αδράνεια των ιταλικών και γερμανικών αρχών μας ανάγκασαν σε αυτό το μέτρο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Γκόρντεν Ίσλερ.

Έτσι από χθες, Τρίτη, το βράδυ το Alan Kurdi κατευθύνεται προς το λιμάνι της νότιας Γαλλίας όπου αναμένεται «όπως είχε προβλεφθεί να προχωρήσει προς την αλλαγή πληρώματος και να προετοιμαστεί για μια νέα παρέμβαση» στην ανατολική Μεσόγειο, διευκρίνισε η ΜΚΟ Sea-Eye.

Χθες το πρωί, οι ιταλικές αρχές απομάκρυναν δύο γυναίκες, έναν άνδρα και πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα μωρό πέντε μηνών, ανέφερε η Sea-Eye, που προσθέτει στο Twitter πως 125 άνθρωποι βρίσκονται ακόμη προσώρας πάνω στο σκάφος.

Το Sea Eye εξηγεί πως μέχρι χθες βράδυ, «κανένα ευρωπαϊκό επιχειρησιακό κέντρο διάσωσης δεν είχε αναλάβει τον συντονισμό για τους διασωθέντες που βρίσκονται πάνω στο Alan Kurdi», με τους Ιταλούς να παραπέμπουν κυρίως στη Γερμανία, χώρα προέλευσης της ΜΚΟ.

Η τελευταία επανέλαβε χθες βράδυ τις κλήσεις της στα επιχειρησιακά κέντρα της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γερμανίας και της Γαλλίας καθώς και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, «αλλά κανένα δεν απάντησε», υπογραμμίζει η Sea-Eye.

Το 2020, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, έχει σημαδευτεί από μια εκ νέου αύξηση των προσπαθειών διάπλου της κεντρικής Μεσογείου, της πιο φονικής διαδρομής στον κόσμο για τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τη Λιβύη και τη γειτονική Τυνησία.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Ιουλίου, οι προσπάθειες διάπλου με σημείο αναχώρησης τη Λιβύη αυξήθηκαν κατά 91% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, κάτι που σημαίνει πως 14.481 άνθρωποι ξεκίνησαν το θαλάσσιο ταξίδι. Εκείνοι που αναχώρησαν από την Τυνησία έφθασαν τους 10.174, καταγράφοντας αύξηση 462%.

Τουλάχιστον 300 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

(φωτογραφία αρχείου)