Την αντίδραση Κροατών βουλευτών προκάλεσαν σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς στα εγκαίνια έκθεσης κροατικών έργων τέχνης στις Βρυξέλλες. Στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Σουλτς εξήρε την πρώην Γιουγκοσλαβία ως χώρα, στην οποία οι καλλιτέχνες μπορούσαν να δημιουργήσουν έργα τέχνης αδέσμευτα.

«Ως αδέσμευτη χώρα η πρώην Γιουγκοσλαβία ανέπτυξε τη δική της πολιτιστική πολιτική, αφήνοντας τους καλλιτέχνες να εκφράζονται ελεύθερα υπό τον όρο να μην προκαλούν αναστάτωση», έγραψε, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η έκθεση είναι ενδιαφέρουσα, όχι μόνον από καλλιτεχνική άποψη. Αποκαλύπτει τη μοναδική θέση της Κροατίας στον πρώην ανατολικό μπλοκ», τόνισε, σημειώνοντας ότι αν και υπήρχαν υλικές ελλείψεις και η ανάπτυξη της αγοράς έργων τέχνης δεν ήταν πλήρως δυνατή, οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν αδέσμευτα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγόρασε τη συλλογή έργων τέχνης, που δημιουργήθηκε το 1980 και δείχνει όλη την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, σημείωσε.

«Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με περηφάνια παρουσιάζει καλλιτεχνικά έργα, τα οποία πρόσφατα αγόρασε από το νεότερο μέλος, την Κροατία και τα οποία θα εκτεθούν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013. Μετά τη Σλοβενία, είναι η δεύτερη πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία που προσχώρησε στην Ένωσή μας. Αυτός ο κύκλος διεύρυνσης είναι σημαντικό βήμα προς την υπέρβαση της διαίρεσης στην Ευρώπη και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της ΕΕ», υπογράμμισε.

Στις επισημάνσεις του κ. Σουλτς αντέδρασε η ευρωβουλευτής της αντιπολιτευόμενης στην Κροατία, Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ντούμπραβκα Σούιτς, η οποία μετά τα εγκαίνια της έκθεσης δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε με τα όσα γράφονται στον πρόλογο και ότι όλοι οι ευρωβουλευτές του κόμματος θα εκδώσουν κοινή ανακοίνωση.

«Όσον αφορά τον κ. Σουλτς, φαίνεται ότι ακόμη νομίζει ότι η Κροατία είναι μέρος της Γιουγκοσλαβίας και όχι της ΕΕ. Μου προκάλεσε έκπληξη ο πρόλογός του και ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τη Γιουγκοσλαβία ως ελεύθερη χώρα, κάτι που δεν ήταν ούτε για τους απλούς ανθρώπους και ακόμη λιγότερο για τους καλλιτέχνες», επισήμανε η κ. Σούιτς.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Κροάτης ευρωβουλευτής Νταβόρ Στίερ, ο οποίος τόνισε ότι, δυστυχώς, «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε πράγματι την Κροατία ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και με επαίνους για κάποια δήθεν ελευθερία, η οποία δεν υπήρχε». «Νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο, αντί να επιβεβαιώνει τον κροατικό πολιτισμό, να γράφονται πολιτικοί ύμνοι στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν εντελώς άστοχο για τον κ. Σουλτς», ανέφερε ο κ. Στίερ.