Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας εάν η απόφαση αυτή δεν ληφθεί από την ίδια την Ουκρανία.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος τον πρώην πυγμάχο και νυν πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του «ψευδοκοινοβουλίου» της Κριμαίας να προσαρτήσει την περιοχή αυτή στη Ρωσία και τόνισε ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες».

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι αυτή είναι επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό. «Το πλαίσιο στο οποίο η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη και η Γαλλία, οφείλουν να εργαστούν, αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε.

Η αντίδραση της Δύσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, σημείωσε, τονίζοντας ότι παραμένει ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα η οποία, όπως παραδέχτηκε, έχει «ιστορικούς δεσμούς» με την Κριμαία. «Στόχος μας είναι επίσης να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου ώστε η Ρωσία να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία που της προσφέρεται όταν το αποφασίσει» ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. Η Κριμαία, όπου σταθμεύει μέχρι σήμερα ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, κατακτήθηκε από τους Ρώσους στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ την παραχώρησε στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.