Αιγυπτιακό δικαστήριο απαγόρευσε σήμερα όλες τις δραστηριότητες της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε δικαστική πηγή, μια ακόμη ένδειξη ότι οι δυνάμεις ασφαλείας προτίθενται να πατάξουν την οργάνωση που έχει τον έλεγχο της γειτονικής Λωρίδας της Γάζας.

«Το δικαστήριο διέταξε την απαγόρευση του εργασιών και των δραστηριοτήτων της Χαμάς στην Αίγυπτο όπως και το κλείσιμο των γραφείων της», δήλωσε ένας από τους δικαστές που επιβλέπουν την υπόθεση ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Χαμάς θεωρείται σύμμαχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, που έχει κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση από την υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Μετά την αποπομπή από τον αιγυπτιακό στρατό και τη σύλληψη του μόνου εκλεγμένου δημοκρατικά πρόεδρου στην Αίγυπτο, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου, οι νέες αρχές του Καΐρου εφαρμόζουν άγρια καταστολή κατά των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων και θεωρούν τη Χαμάς μείζονα απειλή για την ασφάλεια της χώρας, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει ένοπλους ισλαμιστές στη χερσόνησο του Σινά που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών έχουν αυξηθεί, κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και, αιγύπτιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κατηγορούν συχνά τη Χαμάς ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις αυτές στο αιγυπτιακό έδαφος.

H Χαμάς καταδίκασε τη δικαστική απόφαση δηλώνοντας ότι στόχος είναι να πληγεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Από το καλοκαίρι που ο αιγυπτιακός στρατός ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η οικονομία της Γάζας έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα λόγω της καταστροφής 1.200 υπόγειων σηράγγων μέσω των οποίων περνούσαν παρανόμως τρόφιμα, αυτοκίνητα και όπλα στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Από τις 3 Ιουλίου, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο, σχεδόν στο σύνολό τους ήταν διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Μόνο την 14η Αυγούστου του 2013 τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο όταν οι δυνάμεις της τάξης διέλυσαν συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Μόρσι.

Παράλληλα χιλιάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών σχεδόν όλη η ηγεσία της που δικάζονται -όπως και ο Μόρσι- σε διάφορες δίκες, κυρίως για συνωμοσία, προδοσία, κατασκοπεία σε σχέση με ξένα ισλαμιστικά κινήματα, μεταξύ τους η Χαμάς, που θεωρείται η παλαιστινιακή πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τώρα το Κάιρο θέτει πιο φιλόδοξους στόχους, την εκρίζωση ενόπλων οργανώσεων που απειλούν την εθνική του ασφάλεια.