Κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν στην Ελβετία στις 22 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε η αιματοχυσία στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ της 22ας Ιανουαρίου και της 30ής Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, υπήρξαν 1.870 νεκροί, εκ των οποίων 498 πολίτες, ενώ εξ αυτών 40 πέθαναν από τον λιμό και την έλλειψη φαρμάκων», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Εξάλλου 646 αντάρτες, 208 τζιχαντιστές του Μετώπου αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), 515 στρατιώτες και άλλοι άνδρες πιστοί στο καθεστώς, καθώς και 3 κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν την ίδια περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κατά μέσο όρο υπήρξαν 208 νεκροί κάθε ημέρα, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα πιο αυξημένος. Ο αριθμός των νεκρών σε διάστημα εννέα ημερών είναι τρομακτικός, την ώρα μάλιστα που οι συζητήσεις της Γενεύης 2 μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης έχουν στόχο να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στην κρίση», υπογράμμισε ο Άμπντελ Ράχμαν.

«Η σύνοδος θα έπρεπε να διεξαχθεί με πλήρη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των συλλήψεων. Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δράσει με σοβαρό και εμπεριστατωμένο τρόπο ώστε να σταματήσουν οι δολοφονίες και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, προτού επιχειρηθεί οποιαδήποτε πολιτική λύση», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η διανομή επισιτιστικής βοήθειας στους κατοίκους του Γιάρμουκ, του καταυλισμού Παλαιστίνιων προσφύγων νότια της Δαμασκού που πολιορκείται από τον στρατό εδώ και επτά μήνες, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Κρις Γκάνες δήλωσε ότι μια νέα οχηματοπομπή κατάφερε να εισέλθει σήμερα στον καταυλισμό.

«Το προσωπικό της UNRWA διένειμε λίγες λιγότερες από 100 μερίδες στις 10:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας), έναντι 1.026 την προηγουμένη», εξήγησε.

Κάθε μερίδα αρκεί για δέκα ημέρες για μια οκταμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Γκάνες, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επισιτιστική βοήθεια στο Γιάρμουκ «φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες, εκ των οποίων 18.000 Παλαιστίνοι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά».

Όπως έχει ανακοινώσει το Παρατηρητήριο, 87 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Γιάρμουκ εξαιτίας της πείνας και της έλλειψης φαρμάκων.

Ο καταυλισμός του Γιάρμουκ δημιουργήθηκε το 1948 από τον ΟΗΕ για να στεγάσει τους Παλαιστίνιους που έφυγαν από τα σπίτια τους στη διάρκεια του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου. Με το πέρας των ετών μεταμορφώθηκε σε ένα προάστιο της Δαμασκού με κατοικίες και καταστήματα, όμως εξακολουθεί να αποκαλείται «καταυλισμός» Γιαρμούκ.

Το 2011 ζούσαν εκεί σχεδόν 150.000 Παλαιστίνιοι και άλλοι τόσοι Σύροι. Μόλις ο πόλεμος έφτασε στη Δαμασκό, το καλοκαίρι του 2012, χιλιάδες κάτοικοι από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας βρήκαν καταφύγιο στον Γιάρμουκ καθώς η κατάσταση αυτή παρέμενε ήρεμη.

Λίγο αργότερα όμως το Γιάρμουκ μετατράπηκε επίσης σε πεδίο μάχης, καθώς κάποιοι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν τους εξεγερμένους, ενώ άλλοι μάχονταν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού.

Τον Ιούνιο του 2013 ο στρατός επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη συνοικία των δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων μέσω του διαδικτύου, κάποιοι κάτοικοι του Γιαρμούκ έχουν αναγκαστεί, λόγω της πείνας, να φάνε σκύλους και γάτες.