Η διαρροή χημικού αερίου από το εργοστάσιο LG Polymers βρίσκεται στα όρια της βιομηχανικής πόλης Βισαχαπάτναμ στην Ινδία κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 9 άτομα, ενώ 1.000 εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε σε αυτό το στάδιο ότι πέντε άνθρωποι χάθηκαν. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι εισήχθησαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε κοντινό νοσοκομείο και στο σύνολό τους 200 ως 500 άνθρωποι δέχθηκαν φροντίδες», δήλωσε η Σουάρουπ Ράνι, αξιωματικός της αστυνομίας της Βισαχαπάτναμ, στο ομόσπονδο κράτος Άντρα Πραντές (νοτιοανατολικά).

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας μίλησε λίγη ώρα αργότερα για τουλάχιστον 9 νεκρούς και περίπου χίλιους ανθρώπους που χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία.

Στην περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο υπάρχει επίσης ένα σημαντικό λιμάνι. Η μεγαλούπολη και τα προάστιά της Βισαχαπάτναμ έχουν συνολικό πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων από το σύνολο των 49 εκατομμυρίων του ομόσπονδου κράτους του Άντρα Πραντές.

Το αέριο «είχε αφεθεί εκεί λόγω των μέτρων περιορισμού» που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, είπε η Ράνι. «Προκλήθηκε χημική αντίδραση και οι δεξαμενές υπερθερμάνθηκαν και το αέριο διέφυγε εξαιτίας αυτού», συνέχισε η ίδια αξιωματικός της αστυνομίας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Στην Ινδία έχουν επιβληθεί μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών από τα τέλη Μαρτίου για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

«Λάβαμε κλήση για βοήθεια από χωρικούς περί τις 03:30 σήμερα το πρωί. Είπαν ότι υπήρχε ένα αέριο στην ατμόσφαιρα. Σπεύσαμε επιτόπου αμέσως. Μύριζες κάποιο χημικό αέριο στην ατμόσφαιρα και δεν ήταν δυνατόν για κανέναν μας να μείνει εκεί για περισσότερο από μερικά λεπτά», αφηγήθηκε η Ράνι.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τουλάχιστον τριών οικισμών.

Η διαρροή έχει τεθεί υπό έλεγχο και τα αίτια του θανατηφόρου δυστυχήματος καθώς και η έκταση της ζημιάς ερευνώνται, ανακοίνωσε η LG Chem, στην οποία ανήκει η εγκατάσταση. Η εταιρεία ανέφερε ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι θα παρασχεθούν φροντίδες στα θύματα το ταχύτερο δυνατό. Σημείωσε πως το αέριο το οποίο εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα προκαλεί ναυτία και ζαλάδα σε όποιον το εισπνέει.

Φωτογραφίες κατοίκων στο Twitter εικονίζουν ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας στην περιοχή.

Τον Δεκέμβριο του 1984, η Ινδία έγινε θέατρο ενός από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα στην ιστορία, όταν 40 τόνοι χημικού αερίου διέφυγαν στην ατμόσφαιρα από εργοστάσιο εντομοκτόνων στην πόλη Μποπάλ (κεντρικά).

Περίπου 3.400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μερικές ημέρες εξαιτίας της διαρροής, ειδικά στις παραγκουπόλεις γύρω από το εργοστάσιο της αμερικανικής βιομηχανίας Union Carbide. Χιλιάδες άλλοι υπέκυψαν τα χρόνια που ακολούθησαν.