Σχεδόν 1.900 θάνατοι σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από εκείνους που καταγράφονταν τα προηγούμενα τρία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Με τους 1.883 θανάτους που καταγράφηκαν από τις 20:30 της Πέμπτης ως την ίδια ώρα χθες Παρασκευή (03:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε πλέον τους 64.700 νεκρούς.

Πρόκειται για το βαρύτερο τίμημα που έχει πληρώσει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο σε απόλυτο αριθμό, πάντως όχι αναλογικά με τον πληθυσμό. Με βάση αυτή την τελευταία μέθοδο υπολογισμού, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν υποστεί βαρύτερα χτυπήματα.

Πέραν των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, στις ΗΠΑ καταγράφεται επίσης ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον κόσμο: ξεπερνά το 1,1 εκατομμύριο. Πάντως, σχεδόν 165.000 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Τα προηγούμενα τρία εικοσιτετράωρα οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων ήταν αρκετά πιο υψηλοί, μεταξύ των 2.000 και των 2.500 νεκρών.

Οι ημερήσιοι απολογισμοί στις ΗΠΑ δεν έχουν πέσει κάτω από τους 1.000 νεκρούς εδώ κι έναν μήνα. Από τα μέσα του Απριλίου, η χώρα παραμένει σε ένα απόλυτο επίπεδο απ’ όπου δυσκολεύεται να κατέβει.

Οι περιορισμοί μεταβλητής γεωμετρίας που επιβλήθηκαν από τις πολιτείες, πολύ χαλαρότεροι από τα δρακόντεια μέτρα που είχαν επιβάλει οι αρχές της Κίνας, είναι «ένας από τους λόγους που παρατείνεται αυτό το πλατό» της επιδημίας, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουίλιαμ Χάνατζ, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ παραμένει η Νέα Υόρκη, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται σχεδόν 1.000 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα που συνδέονται με τον κορονοϊό, παρότι ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται σε σαφή πτώση.

Κανένα νέο κρούσμα στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εντοπίστηκε ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από 12 την προηγουμένη.

Το νέο κρούσμα ήταν «εισαγόμενο», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες οι οποίοι φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί. Την προηγουμένη, είχαν αναφερθεί 6. Εντοπίστηκαν επίσης δύο ύποπτα κρούσματα, επίσης εισαγόμενα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα, ενώ την προηγουμένη γινόταν λόγος για έξι. Εντοπίστηκαν 20 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από 25 την προηγουμένη.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 82.875.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος. Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 στην Κίνα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, παραμένει αμετάβλητος στα 4.633.

Περισσότεροι από 1.000 νεκροί σε Μεξικό και Ισημερινό

Άλλοι 113 άνθρωποι υπέκυψαν στον COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο στο Μεξικό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Παρασκευή, εξέλιξη που αυξάνει σε 1.972 τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας.

Το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 1.515 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί θα ξεπερνά έτσι τους είκοσι χιλιάδες και να ανέρχεται πλέον σε 20.739.

Η μεξικανική κυβέρνηση προβλέπει πως η πανδημία του κορονοϊού θα φθάσει στην κορύφωσή της περί τη 10η Μαΐου.

Παράλληλα, το όριο των χιλίων θανάτων ξεπεράστηκε στον Ισημερινό, όπου 163 άνθρωποι υπέκυψαν σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 1.063, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, επίσημα έχουν καταγραφεί 26.336 κρούσματα, εκ των οποίων 1.402 τις προηγούμενες 24 ώρες. 1.913 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί.

Ο πρώτος θάνατος που αποδόθηκε στην COVID-19 καταγράφηκε στον Ισημερινό τη 13η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα πάνω από εβδομήντα ετών, που διέμενε στην Ισπανία και υπέκυψε στη Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), την εστία της πανδημίας του κορονοϊού, όπου επισήμως γίνεται λόγος για 427 θανάτους και 8.074 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, πίσω μόνο από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Οι πολίτες της παραμένουν σε περιορισμό από τη 17η Μαρτίου, πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από μεθαύριο Δευτέρα, αρχής γενομένης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλότερος.

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο απηύθυνε χθες έκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευθούν για να αποφευχθούν απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Η κυβέρνηση του Μορένο προβλέπει ότι η πανδημία που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται θεαματική μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισημερινού κατά τουλάχιστον 4% το 2020.