Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αθήνα, Ελλάδα: Ένα διαφορετικό Πάσχα για τη χώρα

Με τα περιοριστικά μέτρα που στόχο έχουν την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού όχι μόνο να ισχύουν, αλλά να γίνονται και πιο σκληρά για το τριήμερο 18-20 Απριλίου, το Πάσχα φέτος στην Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα άλλα χρόνια. Ωστόσο, ο κόσμος ελπίζει ότι όλα αυτά σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν και οι επόμενες γιορτές θα γίνουν με εξαφανισμένα τα «σύννεφα» της πανδημίας.

Πάρμα, Ιταλία: Εξοντωτικά ωράρια για τους υγειονομικούς υπαλλήλους

Μπορεί τα θύματα και τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία να μειώνονται, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει σταματήσει να υφίσταται. Το υγειονομικό προσωπικό της χώρας δίνει μεγάλη «μάχη» στα νοσοκομεία, στις κλινικές και σε κάποιες περιπτώσεις έξω από αυτές τις δομές, με αποτέλεσμα η εξουθένωση να είναι συχνό φαινόμενο και οι εικόνες γιατρών/νοσηλευτών να κοιμούνται στους χώρους εργασίας δεν προκαλούν καμία εντύπωση.

Βερολίνο, Γερμανία: Έμπνευση για τους καλλιτέχνες των δρόμων η πρωτόγνωρη κατάσταση

Η επίδραση της επέλασης του νέου κορονοϊού σε κάθε πτυχή της ζωής μας είναι σαρωτική. Αυτό αποτυπώνεται και στα γκράφιτι, με τους καλλιτέχνες του δρόμου να παίρνουν και εκείνοι έμπνευση για δημιουργία, έστω και σε μια δύσκολη συγκυρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας τοίχος στο Βερολίνο, με το Γκόλουμ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τον Σκρατ από την «Εποχή των Παγετώνων» σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μπέργκαϊμ, Γαλλία: Μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση για τους ασθενείς

Οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς με Covid-19 βιώνουν μια βίαιη και ξαφνική αποκοπή από τις συνήθειες και τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ενώ το διάστημα της νοσηλείας τους τα συναισθήματά τους σημειώνουν μεγάλες διακυμάνσεις. Και μπορεί όλα αυτά να μην μπορεί να τα αποτυπώσει μια φωτογραφία, αλλά με κάποιον τρόπο περνούν στο υποσυνείδητο όσων βλέπουν εικόνες όπως αυτή από τη μικρή πόλη στα δυτικά της Γαλλίας.

Λονδίνο, Αγγλία: Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε…

Με το lockdown να έχει κρατήσει τον περισσότερο κόσμο στο σπίτι του -και στη Μεγάλη Βρετανία- η παρουσία κόσμου στους δρόμους και τις πλατείες είναι αρκετά περιορισμένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ακόμη και το Λονδίνο με την έντονη πολυκοσμία, πλέον είναι σε μεγάλο βαθμό άδειο. Έτσι, οι πολίτες κάποιες φορές έχουν ως… παρέα τους τα γλυπτά, όπως αυτό με τον Πάντινγκτον τον Αρκούδο.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία: «Θύματα» του κορονοϊού και τα λουλούδια

Μπορεί σε άλλα σημεία του πλανήτη η αγορά των λουλουδιών να γνωρίζει… άνθηση, καθώς τα άνθη προορίζονται για τις ανάγκες κηδειών και μνημοσύνων, όμως στη Ρωσία οι ιδιοκτήτες αντίστοιχων καταστημάτων αναγκάζονται να τα καταστρέψουν, καθώς θα κλείσουν το επόμενο διάστημα όλες οι επιχειρήσεις που δεν πωλούν προϊόντα «πρώτης ανάγκης». Το θέαμα από την Αγία Πετρούπολη δημιουργεί θλίψη…

Ουάσινγκτον, ΗΠΑ: Ένα αυγό, σύμβολο αλληλεγγύης και ελπίδας

Πολύ διαφορετικό ήταν και για τους καθολικούς το φετινό Πάσχα. Ειδικά στις ΗΠΑ, που μετρούν τα περισσότερα θύματα του κορονοϊού, ο κόσμος δεν μπόρεσε να ευχαριστηθεί τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι κινήσεις αλληλεγγύης και ελπίδας, όπως τα πασχαλινά αυγά που άφησε στον κήπο γειτόνων της μια κυρία στην Ουάσινγκτον, ώστε να τα βρουν τα μικρά παιδιά τους.

Λος Άντζελες, ΗΠΑ: Ο κορονοϊός είναι… παντού, ακόμη και στους τοίχους

Μπορεί στα δυτικά των ΗΠΑ η κατάσταση με τον κορονοϊό να μην είναι αντίστοιχη με αυτήν στα ανατολικά της χώρας, ωστόσο και εκεί ο αριθμός νεκρών και κρουσμάτων είναι μεγάλος. Κυριολεκτικά είναι σαν ο ιός να βρίσκεται παντού, ακόμη και στους τοίχους που έχουν «επεξεργαστεί» οι street artists.

Αβάνα, Κούβα: Με το βλέμμα στη θάλασσα για καλύτερες ημέρες

Η Κούβα έχει λάβει διεθνή εύσημα για το σύστημα υγείας της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη νόσο Covid-19, όμως και εκεί η ασθένεια έχει κάνει την εμφάνισή της και έχει προκαλέσει απώλειες. Ο κόσμος προσπαθεί να συνεχίσει την καθημερινότητά του, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Σαντιάγκο, Χιλή: Ένα «γεια» στον έξω κόσμο σπάει τη μονοτονία

Οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό άνθρωποι, είναι συνήθως οι μεγάλοι σε ηλικία. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι εξ αυτών μένουν στην προστασία του σπιτιού τους. Ωστόσο, μια επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι απαραίτητη για να σπάσει η μονοτονία, έστω και με ένα «γεια» σε έναν άνθρωπο που πριν λίγο καιρό θα έμοιαζε με… εξωγήινο.

Ανόι, Βιετνάμ: Η μάσκα το πιο μοδάτο αξεσουάρ στον πλανήτη

Στην περίοδο της πανδημίας η μάσκα έχει γίνει το πιο «in» αξεσουάρ. Μάλιστα, η γκάμα έχει εμπλουτιστεί αρκετά, με τα σχέδια και τα χρώματα να ποικίλουν. Ακόμη μαι κεντητές στο χέρι έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως αυτές στο Ανόι.

Νέο Δελχί, Ινδία: Η απόγνωση δεν σταματά με την εξάλειψη του ιού

Μπορεί ο κορονοϊός κάποια στιγμή να μην αποτελεί πρόβλημα για την κοινωνία, αλλά η φτώχεια θα συνεχίσει να υφίσταται, ειδικά σε χώρες με μεγαλύτερη αδυναμία προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στην Ινδία μεταφέρουν τους άστεγους από τους δρόμους σε ειδικές δομές, για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, αλλά η απόγνωση στα μάτια ενός εξ αυτών των ανθρώπων δύσκολα θα «σβήσει».

Ιράν: Οι νότες αισιοδοξίας είναι πάντα απαραίτητες

Ένας μουσικός από την Εθνική Ορχήστρα του Ιράν δεν έχει αυτό το διάστημα τη δυνατότητα να παίξει μπροστά σε κοινό, αλλά από το σπίτι του προσπαθεί να ψυχαγωγήσει τους γείτονες, αλλά και να «ξεσκουριάσει». Άλλωστε, κάποιες νότες αισιοδοξίας είναι πάντα απαραίτητες, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες.