Ο καθένας στον Λευκό Οίκο διεκδικεί ή θέλει να διεκδικήσει ένα μερίδιο της αντίδρασης της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της COVID-19, σχολιάζει το POLITICO.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι επίσημα υπεύθυνος της ομάδας που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Ο γαμπρός του Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ ασχολείται με την δική του πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ικανότητας διάγνωσης της COVID-19 στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, προχωρεί στην οργάνωση συνεργασιών μεταξύ ιδιωτικών εταιριών, ώστε να ενισχυθεί και ο τομέας της χορήγησης των απαραίτητων ιατρικών υλικών και του σχετικού εξοπλισμού.

Οι αρμόδιοι για ζητήματα υγείας στον Λευκό Οίκο λογομαχούν με τους υπεύθυνους για ζητήματα οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο των εσωτερικών συζητήσεων που γίνονται αναφορικά με το ποιοι θα πρέπει να είναι οι τομείς της αμερικανικής οικονομίας που θα πρέπει να επιστρέψουν στην ομαλή λειτουργία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχεται τηλεφωνήματα από κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών, Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου, εκτελεστικούς διευθυντές επιχειρήσεων, αλλά και πρώην συμβούλους τους, καθώς διευρύνει την ομάδα των ανθρώπων με τους οποίους συζητάει, με κεντρικό ζητούμενο τον προσδιορισμό της καλύτερης αντίδρασης στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η κακοφωνία στον στενό κύκλο των ανθρώπων του Τραμπ περιπλέκει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την αντίδρασή του όσον αφορά την αντιμετώπιση της πιο σοβαρής κρίσης της πρώτης προεδρικής θητείας του.

Οι διαφορετικές γνώμες και τοποθετήσεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που έχει εξελιχθεί σε πανδημία, καθιστούν τη σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη, τόσο για την υγεία των Αμερικανών, όσο και για το πολιτικό μέλλον του προέδρου Τραμπ και την διεκδίκηση της δεύτερης προεδρικής θητείας του.

Ο ίδιος, μέσα στον Απρίλιο θα κληθεί να λάβει τις πιο σημαντικές αποφάσεις της προεδρίας του. Μεταξύ αυτών και την απόφαση για τη χρονική στιγμή της χαλάρωσης των μέτρων απομόνωσης που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της μάχης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί την άρση των περιορισμών προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων.

Στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι παρατείνει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μέχρι την 30η Απριλίου.

«Δεν μπορούμε να κουνήσει ένα μαγικό ραβδί και να επιστρέψει η οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα»

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, Λάρι Κάντλοου περιγράφει τον εαυτό του ως έναν οικονομολόγο αισιόδοξο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να κουνήσει ένα μαγικό ραβδί» για να επιστρέψει η αμερικανική οικονομία στο επίπεδο που αυτή βρίσκονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19, σχολιάζει το POLITICO.

Ο Κάντλοου έχει δηλώσει ότι οι οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, ενώ επανήλθε χθες, Κυριακή, λέγοντας πως δεν εκτιμά ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως εκτιμούν και οι περισσότεροι αναλυτές.

«Ακούστε, μιλάω για εβδομάδες – μπορεί να είναι τέσσερις εβδομάδες, μπορεί να είναι οκτώ εβδομάδες» δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή του ABC News “This Week.” «Το λέω αυτό ελπίζοντας και προσευχόμενος. Αυτό μας λένε οι ειδικοί [οικονομικοί] επιστήμονες. Δεν ξέρω αν θα αποδειχτούν σωστοί».

Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ περίπου τρία εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Αμερικάνοι συμπλήρωσαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.