Ένταση στη Λιβύη: Ποδοπατούν φωτογραφίες του Ερντογάν – «Όχι άλλο αίμα μας για τους τρομοκράτες του»

«Το λιμάνι Tubrok θα κλείσει μόλις γεμίσει το ελληνικό τάνκερ»


ΚΟΣΜΟΣ
21:32
17/01/2020
Ένταση στη Λιβύη: Ποδοπατούν φωτογραφίες του Ερντογάν - «Όχι άλλο αίμα μας για τους τρομοκράτες του»
5
loading

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Λιβύη, λίγες μέρες πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Διαδηλωτές από την ανατολική Λιβύη μπήκαν σήμερα στο λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου της Ζουεϊτίνα, στα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης και ανακοίνωσαν ότι το κλείνουν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μηχανικό.

Ηγέτες φυλών από την ανατολική και τη νότια Λιβύη ζήτησαν χθες 17 Ιανουαρίου να κλείσουν οι τερματικοί σταθμοί, διαμαρτυρόμενοι επειδή, όπως λένε, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως ήταν η αρχή... Και αυτό γιατί οι φύλαρχοι των μεγαλυτέρων φυλών της Λιβύης που στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από τον απελευθερωτικό στρατό (LNA) του στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να κλείσουν όλες τις πετρελαιοπαραγωγικές πηγές της χώρας, προκειμένου να πιέσουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ (GNA).

«Όχι άλλο πετρέλαιο για τους τρομοκράτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το αίμα μας είναι είναι πιο πολύτιμο. Οι πετρελαιοπηγές κλείνουν. Το λιμάνι Tubrok θα κλείσει μόλις γεμίσει το ελληνικό τάνκερ», ανέφεραν οι φύλαρχοι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ο αρχηγός μιας ισχυρής φυλής της ανατολικής Λιβύης, των Ζουάγια, που στηρίζει τον Χάφταρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διακοπή των εξαγωγών «θα στραγγίσει τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα, καταδίκασε τις εκκλήσεις για κλείσιμο των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο. Υπενθυμίζοντας ότι ο πετρελαϊκός τομέας είναι «ζωτικής σημασίας» για την οικονομία της Λιβύης, τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα έπρεπε να μετατραπούν σε εργαλεία πίεσης «για πολιτικές διαπραγματεύσεις».

«Η διακοπή των εξαγωγών (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη» αύξηση του ελλείμματος, για την αποχώρηση των ξένων εργολάβων και την «απώλεια της μελλοντικής παραγωγής».

Μάλιστα,  κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους πατούσαν πάνω στα παραδοσιακά χαλιά αλλά και σε τεράστιες φωτογραφίες του προέδρου της Τουρκίας σε μία άκρως συμβολική κίνηση για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τη μεταφορά Σύρων μισθοφόρων που μετέφερε η Τουρκία στην Τρίπολη.

Επιπλέον, ανακοίνωσαν το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπηγών οι εκπρόσωποι της φυλής AlMagarba στο ομώνυμο οροπέδιο της κεντρικής Λιβύης και λίγες ώρες αργότερα ακολούθησαν και οι  AlZuwia.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Σγουρος

  Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος αλλα απο το αρθρο πιστευω οτι δεν συμπαθουν ιδιαιτερα τον ερντογαν!

 2. avatar Εμείς για να το κάνουμε αυτό

  Πρέπει να έχουν φτάσουν πρώτα οι Τούρκοι στην Ακρόπολη.

 3. avatar Γύπας

  Είναι τυφλοί όλοι!! ΟΗΕ ,ΝΑΤΟ, ΕΕ, καλά για την γερμανία είναι απέναντι μας πολύ μικρότερη από τα γράμματά μου.

  1. avatar Unexpected Opponent

   O λ ο ι T o υ ς είναι δ ι ε θ ν ε ι ς N τ α β α τ ζ η δ ε ς , T υ χ ο δ ι ω κ τ ε ς και g a n g s t e r ς , A π α ν θ ρ ω π ο ι και μ ι σ α ν θ ρ ω π ο ι , Σ π ι ο υ ν ο ι , X α φ ι ε δ ε ς - O π ω ς ο Xαβιε Σολανα , περισσότερο γνωστός ω ς X α φ ι ε T σ ο γ λ α ν α - και P ο υ φ ι α ν ο ι , B o θ ρ ο ς T ε ρ α σ τ ι ω ν διαστασεων γ ε μ α τ ο ς με Σ κ α τ α

 4. avatar ΕΡT

  Θα σας μαλώσει ο υπαλληλάκος του Σόρος τουρκοβαρουφ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει