Οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν σκότωσαν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές πυροβολώντας τους στο στήθος ή στο κεφάλι, κατήγγειλαν σήμερα δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, αμφισβητώντας την εκδοχή της κυβέρνησης για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα χειρότερα επεισόδια στο κεντρικό τμήμα της αφρικανικής χώρας εδώ και χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξοργισμένοι για την αύξηση των τιμών των καυσίμων βγήκαν στους δρόμους του Χαρτούμ και πόλεων του κεντρικού Σουδάν την Δευτέρα για να διαδηλώσουν, καταγγέλλοντας παράλληλα την διαφθορά κι αξιώνοντας ο βετεράνος πρόεδρος Όμαρ Χάσαν Μπασίρ να παραιτηθεί.

Χθες το βράδυ η αστυνομία του Σουδάν, η οποία κατέστειλε τις κινητοποιήσεις, ανακοίνωσε ότι σε συγκρούσεις με διαδηλωτές σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και αστυνομικών. Όμως Σουδανοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά τους 100.

Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, και την οργάνωση Αφρικανικό Κέντρο Μελετών για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες που τους χτύπησαν στο στήθος ή στο κεφάλι. Οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις επικαλέστηκαν αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς, γιατρούς και δημοσιογράφους.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα αγόρι 14 ετών, ενώ τα περισσότερα από τα θύματα φαίνεται ότι ήταν από 19 ως 26 ετών, όπως ανέφεραν οι δύο ΜΚΟ σε ανακοίνωσή τους. Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, πρόσθεσαν.

«Το να πυροβολείς για να σκοτώσεις —στοχεύοντας τους διαδηλωτές στο στήθος και στο κεφάλι— αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και το Σουδάν πρέπει αμέσως να τερματίσει τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του», ανέφερε η Λούσι Φρίμαν, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική.

Σουδανοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια. Ο υπουργός Πληροφόρησης Άχμεντ Μπέλαλ Οσμάν δήλωσε αργά χθες ότι οποιοσδήποτε απολογισμός που ξεπερνά τους 29 νεκρούς είναι ανακριβής.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε ότι επιβεβαίωσε πως ο απολογισμός των νεκρών είναι υψηλότερος από τον επίσημο, που κάνει λόγο για 29 θύματα. Δεν έδωσε κάποιον ακριβή αριθμό.

«Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, σφαιρών με περίβλημα καουτσούκ, και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πραγματικών πυρών εναντίον του πλήθους», ανέφερε το HRW.

Δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν άμεσα οι ισχυρισμοί αυτοί από άλλες πηγές, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εικόνες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Ρόιτερς από τις διαδηλώσεις στο Χαρτούμ την Τετάρτη εικονίζουν διαδηλωτές που κρατούν στα χέρια τους φυσίγγια από καραμπίνες. Ανταποκριτές μετέδωσαν ότι είδαν δεκάδες αστυνομικούς με πολιτικά να οπλοφορούν.

Ακτιβιστές έχουν καλέσει σε νέες διαδηλώσεις μετά τις σημερινές προσευχές. Ημιφορτηγά που έχουν προσαρμοσμένα στις καρότεσες τους πολυβόλα και αντιαεροπορικά —που συνήθως χρησιμοποιούνται σε περιοχές όπως το Νταρφούρ— ήταν ορατά, σταθμευμένα, κοντά σε μεγάλα τεμένη.

Η αδύναμη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση στο Σουδάν έχει προσπαθήσει πολλές φορές να μεταλαμπαδεύσει την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη στο Σουδάν για να ανατρέψει τον Μπασίρ, αλλά αποτυγχάνει να κινητοποιήσει τις μάζες, όπως είχε συμβεί στην Αίγυπτο ή στη Λιβύη.

Ο Μπασίρ συνεχίζει να έχει την υποστήριξη του στρατού, του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, του κυβερνώντος κόμματός του και πλουσίων Σουδανών με πολυσχιδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.