Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο με γραπτή ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε εκ νέου όσον αφορά την υπόθεση Μπερλουσκόνι, διαμηνύοντας ότι η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου οφείλεται να γίνει «σεβαστή».

«Κάθε αμετάκλητη δικαστική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Μπορεί να εκφραστεί οποιαδήποτε διαφωνία, αλλά δεν μπορεί να παραβιαστεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών», σημείωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί «πολιτικής διευθέτησης» της υπόθεσης Μπερλουσκόνι, ο Ναπολιτάνο ανέφερε ότι προτίθεται «να αξιολογήσει εάν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την απονομή χάριτος για λόγους επιείκειας».

Ο Ναπολιτάνο ωστόσο υπενθύμισε ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα στην προεδρία κανένα σχετικό αίτημα.

Αναφερόμενος στο μέλλον της κυβέρνησης συμμαχίας, ο πρόεδρος της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «η χώρα πρέπει να αποφύγει την πολιτική αστάθεια» καθώς και ότι «απαιτείται η συνέχιση του κυβερνητικού έργου για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ιταλίας».

Η ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης, τόνισε ο Ναπολιτάνο, θα ήταν «μοιραία».

Ο πρόεδρος της Ιταλίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ο 76χρονος Μπερλουσκόνι να οδηγηθεί στη φυλακή και κάλεσε την κεντροδεξιά να συναποφασίσει με τον ηγέτη της το ποιος θα αναλάβει στο μέλλον τα ηνία της παράταξης αυτής.