Οι αναμνήσεις της Μέρκελ από την Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και ο τρόπος που την επηρέασαν

«Η ζωή ήταν κάποιες φορές με κάποιο τρόπο σχεδόν άνετη»


ΚΟΣΜΟΣ
9:39
09/11/2019
Οι αναμνήσεις της Μέρκελ από την Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και ο τρόπος που την επηρέασαν
12
loading

Για την ζωή στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και τον τρόπο που την επηρέασε μίλησε η Άνγκελα Μέρκελ στη Süddeutsche Zeitung, με αφορμή την συμπλήρωση 30 ετών από την Πτώση του Τείχους.

«Επί 35 χρόνια βίωνα την επίσημη άποψη ως διαφορετική από τη δική μου. Ήμουν μόνη με την άποψή μου ή την μοιραζόμουν με πολύ λίγους ανθρώπους. Για αυτό και δεν με ενοχλεί όταν οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά», εξηγεί η κυρία Μέρκελ και περιγράφει τα χρόνια της στην Ανατολική Γερμανία ως «σχεδόν άνετα».

Η καγκελάριος, η οποία έζησε στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι την ηλικία των 35 ετών, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εξηγήσει ότι το γεγονός ότι ζούσε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν καθόριζε απολύτως την ποιότητα της καθημερινότητάς της.

«Η ζωή στην ΛΔΓ ήταν κάποιες φορές με κάποιο τρόπο σχεδόν άνετη, επειδή υπήρχαν πράγματα που πολύ απλά δεν μπορούσαμε να επηρεάσουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι υπήρχε μια διαφορά μεταξύ του κράτους της ΛΔΓ και της ζωής των πολιτών της ΛΔΓ», προσθέτει η κυρία Μέρκελ και συνεχίζει: «Με ρωτούν αν μπορούσε κανείς να είναι ευτυχισμένος στην ΛΔΓ και αν μπορούσε να γελάσει. Ναι, αλλά κάναμε συμβιβασμούς».

Σε ό,τι αφορά την δυσκολία προσαρμογής πολλών Ανατολικογερμανών στην ελευθερία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, η Καγκελάριος επισημαίνει ότι «η ελευθερία, το να πρέπει κανείς να αποφασίσει για τα πάντα, είναι κάτι που πρέπει να το μάθει».

Σήμερα η κυρία Μέρκελ, από κοινού με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα υποδεχθεί μεταξύ άλλων τους ηγέτες των κρατών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) και θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (1/2) Ο Ιησούς Χριστός είπε ποιοί θα είναι οι αληθινοί μαθητές Του (χριστιανοί) και ποιοι θα κληρονομήσουν την αιώνια ζωή που μας ετοιμάζει [ 1 Και όταν είδε τα πλήθη, ανέβηκε στο όρος και, αφού κάθισε, τον πλησίασαν οι μαθητές του.

  2 Και τότε άνοιξε το στόμα του και τους δίδασκε λέγοντας:

  3 «Μακάριοι οι φτωχοί στο πνεύμα, γιατί δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

  4 Μακάριοι όσοι πενθούν, γιατί αυτοί θα παρηγορηθούν.

  5 Μακάριοι οι πράοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη .

  6 Μακάριοι όσοι πεινούν και διψούν τη δικαιοσύνη, γιατί αυτοί θα χορταστούν.

  7 Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα ελεηθούν.

  8 Μακάριοι οι καθαροί στην καρδιά, γιατί αυτοί θα δουν το Θεό.

  9 Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, γιατί αυτοί θα κληθούν γιοι Θεού.

  10 Μακάριοι οι καταδιωγμένοι εξαιτίας δικαιοσύνης, γιατί δική τους είναι η βασιλεία των ουρανών.

  11 Μακάριοι είστε, όταν σας βρίσουν και σας καταδιώξουν και πούνε κάθε κακό πράγμα εναντίον σας, λέγοντας ψέματα εξαιτίας μου.

  12 Χαίρετε και αγαλλιάζετε, γιατί ο μισθός σας είναι πολύς στους ουρανούς. Γιατί έτσι καταδίωξαν τους προφήτες που ήταν πριν από εσάς».

  13 «Εσείς είστε το αλάτι της γης. Αν όμως το αλάτι αλλοιωθεί, με τι θα ξαναγίνει αλμυρό; Σε τίποτα δεν αξίζει πια παρά μόνο, αφού πεταχτεί έξω, να καταπατιέται από τους ανθρώπους.

  14 Εσείς είστε το φως του κόσμου. Δε δύναται πόλη να κρυφτεί, όταν βρίσκεται πάνω σε όρος....] Ματθαίος 5:1-14

 2. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (2/2)[15 Ούτε ανάβουν λύχνο+τον θέτουν κάτω από το μόδι,αλλά πάνω στο λυχνοστάτη και έτσι λάμπει σε όλους όσοι είναι μέσα στην οικία.
  16 Έτσι ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους,για να δουν τα καλά σας έργα+να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς».
  17 «Μη νομίσετε ότι ήρθα να καταλύσω το νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήρθα να καταλύσω, αλλά να συμπληρώσω.
  18 Γιατί αλήθεια σας λέω: ωσότου παρέλθει ο ουρανός+η γη, ένα γιώτα ή μια κεραία δε θα παρέλθει από το νόμο, ωσότου όλα γίνουν.
  19 Όποιος λοιπόν παραβεί μία από τις πολύ μικρές αυτές εντολές+διδάξει έτσι τους ανθρώπους, πολύ μικρός θα κληθεί στη βασιλεία των ουρανών. Όποιος όμως τις εφαρμόσει+τις διδάξει, αυτός μεγάλος θα κληθεί στη βασιλεία των ουρανών.
  20 Γιατί σας λέω ότι αν δεν περισσέψει η δικαιοσύνη σας περισσότερο εκείνης των γραμματέων+των Φαρισαίων, δε θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών».
  21 «Ακούσατε ότι ειπώθηκε στους αρχαίους: Μη φονεύσεις,+ “όποιος φονεύσει θα είναι ένοχος στο δικαστήριο”.
  22 Εγώ όμως σας λέω ότι καθένας που οργίζεται με τον αδελφό του ένοχος θα είναι στο δικαστήριο.+όποιος πει στον αδελφό του: “Ρακά”, ένοχος θα είναι στο συνέδριο. Όποιος όμως πει:“Μωρέ”,ένοχος θα είναι για τη γέεννα της φωτιάς.] Ματθαίος 5:15-22. Αλλού είπε [ 12 «Όλα όσα θέλετε, λοιπόν, να κάνουν σ’ εσάς οι άνθρωποι, έτσι κι εσείς να κάνετε σ’ αυτούς· γιατί αυτός είναι ο νόμος+οι προφήτες».] Ματθαίος 7:12.Για αυτό η διδασκαλία του Ιησού είναι αξεπέραστη.Γιατί ότι δίδαξε το εφάρμοσε πρώτα ο ίδιος.

 3. avatar Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο&χάσει την ψυχή του;Ιησούς Χριστός,Μάρκος 8:36.Μόνο ο Ιησούς σώζει αιώνια!Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  Θα ήθελα να πω ότι η κομμουνιστική θεωρία είναι μια ουτοπία. Ο κομμουνισμός ονειρεύεται μια απραγματοποιητη κοινωνία γιατί βασίζεται στον άνθρωπο.+η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να φέρει δικαιοσύνη αν δεν έχει ο ίδιος μέσα στην καρδιά του την αγάπη,την αλήθεια+την δικαιοσύνη του Ιησού Χριστού+της Αγίας Γραφής.(Προσοχή δεν μιλάω για θρησκεία ούτε για παπάδες που εκμεταλλεύονται την θρησκεία+το όνομα του Ιησού Χριστού αλλά για τον Λόγο του Θεού,τον ανεστημένο Ιησού Χριστό που αλλάζει ζωές). Όπου επικράτησε ο κομμουνισμός έκανε μεγαλύτερα εγκλήματα από όσα έχουν κάνει όλες οι άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι,ιδιαίτερα νέοι πίστεψαν στα χρόνια που πέρασαν στην ουτοπία της κομμουνιστικής θεωρίας. Πολλοί πολέμησαν+σκότωσαν για να επιβληθεί+στην Ελλάδα αυτό το άδικο+αδελφοκτόνο πολιτικό σύστημα.Ευτυχώς για όλους τους υπόλοιπους δεν το κατάφεραν. Γιατί πολλοί από εμάς δεν θα ζούσαμε αν υπήρχε ποτέ κομμουνισμός στην Ελλάδα. Εκατομμύρια θα ήταν οι νεκροί και οι εκτοπισμένοι επειδή δεν θα "άρεσαν" στον τοπικό αντιπρόσωπο του κόμματος.Ακόμα+χιλιάδες από αυτούς που πολέμησαν για να φέρουν τον κομμουνισμό θα χάνανε την ζωή τους στις εσωτερικές εκκαθαρίσεις του κόμματος. Δυστυχώς η κακία του ανθρώπου ντύνεται με την πολιτική ή την θρησκεία για να εξολοθρεύσει τον συνάνθρωπο του.Μόνο ο Ιησούς Χριστός μπορεί να αλλάξει την καρδιά του ανθρώπου.Να τον κάνει άνθρωπο αγάπης, ακεραιότητας, ελέους+δικαιοσύνης.Άραγε εσύ θα τον καλέσεις στην ζωή σου;

 4. avatar NS blogspot.com

  Αναπολούμε τα χρόνια που στην Γερμανία υπήρχε δουλειά για όλους απο ανεργία που ήταν πάνω 35% . Που από το λαο που έψαχνε στα σκουπίδια για να φάει απόκτησε το δικό του αυτοκίνητο σε καθε οικογένεια . Οπου πέθαναν στο δρόμο χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη και απόκτησαν την απόλυτη κοινωνική ασφάλεια. Από ένα εξευτελισμενο λαό που προσπαθούσαν οι Μπολσεβίκοι να τον κάνουν να σιχαίνεται την ιστορία του Έθνος του να σηκώνει περήφανα το κεφάλι του στην σημαία. Όπου το όνειρο ήταν να φτιαχτεί μια νεα Γερμανία που θα έμενε στην Ιστορία όπως η Ακρόπολη των Αθηνών . The future belongs to us.

 5. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Μετά την επανένωση σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της πρώην ΓΛΔ - πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι - μετακόμισε στη Δυτική Γερμανία. Μόνο το έτος 1989 - 90 εγκατέλειψαν την Ανατολική Γερμανία περίπου 800.000 άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, επειδή έκλεισαν επιχειρήσεις και η ανεργία αυξήθηκε δραστικά», αναφέρεται. Υπολογίζεται ότι χάθηκαν τουλάχιστον 4 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 1992. Η τάση αυτή συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια, με εκατοντάδες χιλιάδες μετεγκαταστάσεις προς τη Δύση κάθε χρόνο. Τα πρώτα χρόνια του 2000 περίπου 500.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να μεταναστεύουν, αναζητώντας δουλειά σε κάποια δυτική πόλη.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_24.html

 6. avatar gkagkarin.blogspot.com

  H Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων ήταν φροντίδα πρώτης προτεραιότητας του σοσιαλιστικού κράτους. Δημιουργήθηκε το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, με σημαντικό επίτευγμα το χαμηλό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (55 χρόνια για τις γυναίκες, 60 για τους άνδρες). H χρηματοδότηση των Ταμείων εξασφαλιζόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων και ιδρυμάτων. Ανάλογες συνθήκες επικρατούσαν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κράτη.

  ...H σοσιαλιστική εξουσία έθεσε τις βάσεις για την κατάργηση της ανισοτιμίας της γυναίκας, ξεπερνώντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντικειμενικά υπήρχαν. Εξασφάλισε, στην πράξη, τον κοινωνικό χαρακτήρα της μητρότητας, την κοινωνική φροντίδα για το παιδί. Kατοχύρωσε για τη γυναίκα ίσα δικαιώματα με τον άνδρα στον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα, αν και δεν είχε ακόμα εξαλειφθεί κάθε μορφή ανισότιμων σχέσεων με το άλλο φύλο, που είχαν παγιωθεί σε μια μακραίωνη πορεία.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/10/blog-post_60.html

 7. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Αν ζούσα στη ΓΛΔ θα είχα πάρει σύνταξη και θα γύριζα τον κόσμο

  Η Άνγκελα Μέρκελ, που μεγάλωσε στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, έσωσε συνέντευξη στο Spiegel με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους σε λίγες μέρες.
  Σε αυτήν υπάρχουν διάφορα αντιφατικά σημεία μαζί με τον αναμενόμενο αντικομμουνισμό -πχ όταν κάνει λόγο για δικτατορία και αποδίδει το
  κύμα της Ostalgie στην έλλειψη κατανόησης κάποιων σημείων από τους “Δυτικούς” που κάνει τους “Ανατολικούς” να τα εξιδανικεύουν από αντίδραση…

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η απάντησή της στο ερώτημα τι θα έκανε αν ζούσε σήμερα στη ΓΛΔ. Όπως παραδέχεται κι η ίδια, θα είχε πάρει σύνταξη, διαβατήριο και θα γυρνούσε τον κόσμο. Γιατί στην ΓΛΔ οι γυναίκες έπαιρναν σύνταξη από τα 60 ενώ οι συνταξιούχοι είχαν το ελεύθερο να παν όπου ήθελαν, ακόμα και στις ΗΠΑ.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_59.html

 8. avatar λαχμαζουν

  πολλοί αναπολούν εκείνα τα χρόνια!!!Δεν ετρεχε κανεις πισω απο τα λεφτα και ειχαν ελευθερο χρόνο !!Χωρίς όμως BMV!!

 9. avatar Γελάσαμε πάλι

  " Η ζωή ήταν κάπως άνετη" γιατί ήταν γραμματέας της νεολαίας του κομμουνιστικούυ κόμματος που "η επίσημη άποψή του ήταν διαφορετική από την δική της".

  1. avatar gkagkarin.blogspot.com

   Αυτό που το διάβασες στα άπαντα του Αδωνι;

 10. avatar Καλά τα είπε η Πιονερισα.

  Αναπόληση του Σοσιαληστικου παραδείσου , τα κουπόνια τα τραπαντ , την πληθώρα ποιοτικών καταναλωτικών προϊόντων, την οικολογική συνείδηση και την πράσινη ανάπτυξη του υπαρκτού Σοσιαλισμού και προπάντων τον πλουραλισμό και την Δημοκρατία του ενός και μοναδικού κόμματος αρχή. Τώρα φάε την κόλαση της καπιταλιστικής Δύσης.

  1. avatar Χμμμ…

   Στο παράδεισο της καπιταλιστικης δύσης, εντάσσονται και χώρες όπως η καπιταλιστικη Σομαλία, Ακτή του Ελεφαντοστού, Βραζιλία, Σουδάν κτλ;;;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει