Αιτήσεις για άσυλο σε 21 χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Iσλανδία, ο Iσημερινός, η Κούβα, η Bενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Gερμανία και η Γαλλία, έχει καταθέσει ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν.

Οι αιτήσει αυτές έγιναν στο όνομα του Σνόουντεν από τη Σάρα Χάρισον, τη βρετανίδα συνεργάτιδα του WikiLeaks, και ειδικότερα του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία συνόδευσε τον Σνόουντεν κατά το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου.

«Οι αιτήσεις επιδόθηκαν σε αξιωματούχο του ρωσικού προξενείου στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας αργά το βράδυ χθες. Στις αιτήσεις επισημαίνεται ο κίνδυνος δίωξης του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ και το ρωσικό προξενείο έχει αρχίσει να τις διανέμει στις αντίστοιχες πρεσβείες στη Μόσχα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.

Αιτήσεις για λογαριασμό του Σνόουντεν έχουν διατυπωθεί επίσης προς την Αυστρία, τη Βολιβία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νικαράγουα, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελβετία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Σνόουντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι ασκεί πιέσεις προς ηγέτες χωρών από τις οποίες ο τεχνικός έχει ζητήσει προστασία. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις προς τους ηγέτες των χωρών από τις οποίες έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κυρίως τον Ισημερινό, για να επιτύχει την έκδοσή του.

Ο Σνόουντεν έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, με την οποία τον ευχαριστεί για την υποστήριξή του και για την άρνησή του να τον εκδώσει. Σε συνέντευξή του χθες ο Κορέα επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν τού ζήτησε κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου να απορρίψει την αίτηση ασύλου του Σνόουντεν.