Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την επίσημη έρευνα παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έχουν αρχίσει οι Δημοκρατικοί, ενδέχεται να μην καταθέσει καθώς εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια του.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ, μετά την δραματική κλιμάκωση των φραστικών επιθέσεων του Αμερικανού προέδρου σε βάρος του πληροφοριοδότη, καθώς ο Τραμπ  ζητάει την αποκάλυψη των στοιχείων του.

Οι φραστικές επιθέσεις του Τραμπ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Politico, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των Δημοκρατικών για το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη των Επιτροπών στις οποίες θα καταθέσει ο πληροφοριοδότης, να αποκαλύψουν την ταυτότητά του, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά του, μετά από εντολή του Αμερικανού προέδρου.

Ο Σιφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κατάθεση του πληροφοριοδότη να μην είναι απαραίτητη με δεδομένη την δημοσιοποίηση του αντιγράφου της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Ζελένσκι για «μία χάρη που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με την διενέργεια έρευνας για τις δραστηριότητες των Μπάιντεν».

Επιπρόσθετα, οι βουλευτές έχουν στην διάθεσή τους μια σειρά από μηνύματα κινητών τηλεφώνων, αλλά και μία κατάθεση μάρτυρα για την υπόθεση αυτή, κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

«Η πρωταρχική ανησυχία μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο πληροφοριοδότης είναι ασφαλής και ότι προστατεύεται. Ουσιαστικά, τώρα υπάρχουν περισσότεροι από ένας πληροφοριοδότες οι οποίοι προστατεύονται» δήλωσε χθες ο Σιφ στην εκπομπή του CBS «Face the Nation».

«Ίσως δεν είναι απαραίτητο να γίνουν βήματα που ενδεχόμενα να αποκαλύψουν την ταυτότητα του πληροφοριοδότη» επεσήμανε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνεται, μετά την έναρξη της επίσημης έρευνας από τους Δημοκρατικούς για την παραπομπή του, που δρομολόγησε τις εξελίξεις μιας συνταγματικής κρίσης, στο σημερινό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι επόμενες κινήσεις της Πελόζι δεν έχουν διευκρινιστεί, καθώς ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στο Κογκρέσο έχουν απαιτήσει την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την έγκριση της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Πελόζι απορρίπτει το παραπάνω επιχείρημα -τουλάχιστον για την ώρα.

Από την άλλη μεριά, ο Λευκός Οίκος υπολογίζει ότι η πίεση προς την Πελόζι για την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα κλιμακωθεί, με το περιβάλλον του προέδρου στον Λευκό Οίκο να εμφανίζεται ότι έχει δημιουργήσει έναν τρόπο (προσωρινής) διαφυγής από τα γεγονότα γύρω από την καταγγελία του ανώνυμου πληροφοριοδότη κι αναφορικά με την εξέλιξη της διαδικασίας παραπομπής.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν θα συνεργαστεί με την έρευνα παραπομπής της Πελόζι, αν αυτή εγκριθεί από μία ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε: «Θα το κάνουμε, αν μας δώσουν τα δικαιώματά μας, εξαρτάται..».”

Μετά, ο ίδιος επανέλαβε μία σειρά παραπόνων όπως αυτά έχουν εκφραστεί από τον Λευκό Οίκο: «Αν οι κανόνες είναι δίκαιοι.., αν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μία δίκαιη αντιμετώπιση».